Dostupni linkovi

Spremnost na dijalog iskazala najjača opozciona stranka


Nakon sastanka čelnika vlasti i opozicije sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčekom izvjesno je da su spremnost na dijalog iskazale najjača opozciona stranka, Socijalistička narodna partija i Narodna stranka, a da je Srpska narodna stranka odbacila takvu mogućnost. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović kaže da su samo ponovili ono što je u zajedničkom stavu opozicionih stranaka već bilo predočeno predstanicima Evropske unije:

„Srpska narodna stranka dvije godine svaki svoj politički potez vuče u skladu sa evropskom politikom i govori kao i Evropska unija. Ne možemo svoju politiku mijenjati u pet do dvanaest ili u pet dana do Nove godine“.

RSE: Gospodin Lajček je izrazio zadovoljstvo što su Socijalistička narodna partija i Narodna stranka pristali da pregovaraju uz njegovu posredničku ulogu. Kako vi gledate na to i da li postoji opasnost da vi, ukoliko ne uđete u bilo kakve pregovore, budete izolovani?

DANILOVIĆ: Ja ne znam šta bi značila ta riječ, konkretno, izolacija. Možete se izolovati samo od vlastitog biračkog tijela ukoliko vodite lošu politiku.

RSE:A kako tumačite trenutnu poziciju Narodne stranke i Socijalističke narodne partije?

DANILOVIĆ: Suviše smo zauzeti sobom, svojom političkom strankom, svojom političkom pozicijom da bi smo cijenili političke pozicije drugih stranaka.

Iz najjače opozicione stranke, čiji je lider Predrag Bulatović u utorak nakon razgovora sa Lajčekom rekao da će ta stranka pristati na razgovore sa vlašću o uslovima za organizovanje referenduma uz jasnu posredničku ulogu Evropske unije, danas su nam rekli da nemaju šta da dodaju onome što je već saopšteno.A u Narodnoj stranci zadovoljni ishodom razgovora sa evropskim izaslanikom, prihvatanje dijaloga obrazlažu činjenicom da očekuju intenzivnu medijatorsku ulogu Miroslava Lajčeka. Funkcioner Narodne stranke, Dejan Vučićević, kaže da oni sada čekaju sljedeću Lajčekovu posjetu:

„Mislim da je poslije ovih razgovora sa gospodinom Lajčekom stavljeno do znanja da se očekuje njihova medijatorska uloga u tim razgovorima“.

Vučićević je mišljenja da je Srpska narodna stranka, odbacujući dijalog o referendumu uz posredovanje Evropske unije, zauzela suviše tvrd stav:

„Mislim da bi trebalo porazgovarati sa njima. Lično smatram da su to malo tvrđi politički stavovi, jer slati poruku Evropskoj uniji da vas nikakvi razgovori ne interesuju, ne znam koliko može biti politički plodonosna odluka“.

U Demokratskoj srpskoj stranci, koja nije eksplicitno prihvatila dijalog sa vlastima, ali najavljuje da će pregovarati sa Evropskom unijom o uslovima za organizovanje referenduma, pripremaju prijedloge do Lajčekove sljedeće posjete, ali predsjednik stranke Ranko Kadić nije želio da precizira o čemu je riječ:

„Sačekaćemo. Mi ćemo poslati te predloge vrlo brzo gospodinu Lajčeku i mi ćemo sačekati njegov dolazak, jer takav je neki dogovor. Apsolutno razgovaramo sa Evropom. Ovo je otpočeo razgovor sa Evropom., ne znamo još o kakvim uslovima se radi, neke stvari od strane vlasti moraju da se promijene“.

Kako je objavljeno u medijima crnogorska vlast će na budućim pregovorima s opozicijom, uz posredničku ulogu Evropske unije, pristati da razgovara o samo tri pitanja: Zakonu o referendumu, referendumskom pitanju i medijskom predstavljanju u cilju stvaranja demokratskog ambijenta za njegovo održavanje. „Prihvatanje dijaloga od strane opozicije izuzetan je korak naprijed za ukupne političke prilike u Crnoj Gori“, kaže portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović:

„I ono što je jako važno jeste da u parlamentu povedemo jedan kontruktuvan politički dijalog, prije svega oko onih elemenata koji su sadržani u samom zakonu”.

RSE: Kako mislite da je to moguće u parlamentu s obzirom na eksplicitan stav i Socijalističke narodne partije i Narodne stranke koje su pristale na pregovore, ali samo uz posredovanje evropskog izaslanika?

RADULOVIĆ: Prije neki dan na sajtu „Slobodne Evrope“ pročitao sam tekst jednog od crnogorskih autora koji je rekao da stav opozicije „ne“ obično znači „možda“. Opozicija je vrlo eksplicitna u nekim stvarima, a samo nedjelju dana kasnije to „ne“ postaje „možda“.

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić:

„Priča o tome da neće direktni dijalog je priča za njihove birače i pokušaj da nekako objasne svojim biračima da su zadržali poziciju nekog značajnog aktera u političkom životu Crne Gore. Međutim, svima nama je veoma dobro jasno da oni taj značaj upravo zbog svojih nedemokratskih i neevropskih potupaka gube. Što se tiče daljih razgovora mislim da će inicijativa na ovu temu biti. Mi ćemo i danas u parlamentu, bez obzira što su na dnevnom redu ekološki zakoni, ne vjerujem da nećemo raspravljati i o referendumu i o nekim stvarima koje se tiču referenduma“.
XS
SM
MD
LG