Dostupni linkovi

Nulte stope neće biti


Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji u kojoj još uvijek nije uveden porez na dodanu vrijednost. Njegova primjena počinje od 1. januara naredne godine. Pa, iako je PDV, sudeći prema praksi zemalja u kojima već postoji, donio ekonomski razvoj, čini se da u Bosni i Hercegovini to neće biti slučaj.
Posljedica je to jedinstvene stope od 17 posto na sve proizvode i usluge, što praktično znači da od ove stope neće biti pošteđen niko.

Već mjesecima brojne izdavačke kuće apeluju na predstavnike vlasti da usvoje amandman kojim će poreza na dodanu vrijednost od 17 posto biti oslobođene knjige i časopisi, tvrdeći da će njegovim uvođenjem izdavačka djelatnost bukvalno propasti. Predstavnik Izdavačke kuće “University press” iz Sarajeva Dragan Marković:

“I ovi sada koji rade su u biti entuzijasti svi, jer možda bi bilo bolje da se bavimo nekim drugima poslovima, sigurno bismo bili uspješniji - koliko truda i mi i svi naši djelatnici ulažemo u ovaj posao, u prozvodnju, u plasman knjiga. Mi smo, tih nekih petnaestak, dvadesetak maksimalno firmi u BiH, jedna totalna egzotika u nekakvom privrednom okruženju ovdje, tako da će, bojim se, i tog entuzijazma, ako dođe taj teški porez, nestati.”

Za oslobađanje poreza na dodanu vrijednost od 17 posto, odnosno uvođenje nulte stope za osnovne životne namirnice i izdavačku djelatnost već mjesecima se zalažu i predstavnici opozicije u državnom parlamentu.
Poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija opovrgava tvrdnju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića, da softver ne bi mogao prihvatiti nultnu stopu:

“Softverska rješenja koja bi bila potrebna za izuzeće jednostavnija su primijeniti, ukoliko bude nula. Prirodno, ukoliko neko želi meritorno o tome da razgovaramo, predlažem da Vijeće ministara pošalje nekog ko se u to razumije. U krajnjem slučaju, to sam, upravo radi vježbe, uradio sa svojim postdiplomcima prije 15 dana - da mi naprave dva seminarska na tu temu i bilo je vrlo interesantno kako im je to bilo jednostavno.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić:

“Nulta stopa jednostavno nas odvodi u nemogućnost uvođenja PDV-a.”

Ministrica finansija BiH, Ljerka Marić, smatra kako nema razloga za zabrinutost nakon uvođenja PDV-a, te zamjera javnosti što ne govori o tome koji će to proizvodi biti jeftiniji nakon njegovog uvođenja:

“Niko ne govori o prozvodima koji trebaju pojeftiniti odmah sada - npr. namještaj, npr. auti, npr. 45 posto onih proizvoda koji su imali poreznu stopu 20.”

Poslanik Stranke za BiH u državnom parlamentu Nijaz Duraković:

“Mi imamo najviše nezaposlenih u Evropi, proporcionalno broju stanovništva, naravno. Imamo najviše penzionera u Evropi - na jednog zaposlenog maltene jedan penzioner, sa tendencijom daljeg povećavanja. Imamo najviše invalida i bolesnih u Evropi. Ovim zakonom čak i one proteze za ruke i noge i za one mašine za slijepe idu pod PDV. To nema veze s nacionanim pitanjem, nema veze s političkim pitanjem, to nema veze sa stranačkim pitanjem. Invalidi i bolesnici su i u Banjoj Luci i u Mostaru i u Sarajevu i u Bijeljini isti. I u istom katastrofalnom položaju. Imamo i najviše nepismenih u Evropi, a uvodimo porez na bukvar, na čitanku.”

Predsjednik Upravnog odbora uprave za indirektno oporezivanje, Džoli Dikson, izjavio je da bi uvođenje nulte stope mogao imati ozbiljne posljedice na prihode u BiH. Na naš upit da li je praksa u zemlji iz koje dolazi da su PDV-a oslobođeni printani mediji, kao i u svim drugim zemljama u svijetu, Dikson je rekao:

“U nekim zemljama su oslobođeni od plaćanja, u nekima nisu. Ali ono što mene iznenađuje je da štampani mediji u BiH traže oslobađanje. Oni bi trebali tražiti nultu stopu. Međutim, mi smo svakako odbili mogućnost nulte stope.”

U prodavnicima širom Bosne i Hercegovine već danima su gužve, jer građani, uplašeni zbog poskupljenja nakon Nove godine, kupuju u velikim količinama osnovne životne namirnice. Evo šta oni misle o jedinstvenoj stopi PDV-a od 17 posto na sve proizvode:

“Čista propast za ovaj bijedni narod ovdje, stvarno. Ovo ovako ako bude nastavilo, bez socijalni politike naroda će još više biti i po kontejnerima, po ulicama, biće više pljačke, otimanja.”

“Ja nemam para. Nemam od čega da stvaram.”

“Nemam riječi.”

“Sve najgore.”

“Pa, plašim se.”

“Kad dođe PDV prvoga, ja samo mogu štrik i da se objesim.”

Entitetske vlade dobile su zadatak da u okviru budžeta za narednu godinu uvrste i sredstva za socijalne programe, kojima bi posljedice od uvođenja PDV-a bile ublažene. Međutim, deset dana do njegovog uvođenja, budžeti još uvijek nisu usvojeni.
XS
SM
MD
LG