Dostupni linkovi

Počelo suđenje Škorpionima


Prema navodima optužnice, žrtve su prevezene kamionom iz Тrnova, i kada su iskrcani, odvedeni su u pravcu jedne spaljene kuće. Таmо su, s leđa, pogubljena četvorica zarobljenika, dok su dvojica preostalih morali da prenesu tela streljanih iza kuće, nakon čega su i oni ubijeni. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da su obezbeđeni svi neophodni dokazi za potvrđivanje krivice optuženih.

“Želimo da procesuiranjem ovog procesa da stavimo jasnu granicu u odnosu na mračnu prošlost koja je opterećivala i naše narod ali mislim i narode bivše Jugoslavije na ovom prostoru ili ipak posredno. Ovo je prvo slučaj koji u nekom svom predznaku ima Srebrenicu. Drugo, želimo da izvedemo upravo ove ljude kao što smo to danas i uradili pred sud i da oni jednostavno pogledaju pravdi u oči. I treće, želimo naravno da ubedimo sudsko Veće, mi kao tužilaštvo da su naši dolazi, a imamo ih pored ove kasete mnogo potpuno validnih.”

Komandant paravojne jedinice “Škorpioni” Slobodan Medić, koji je optužen da je izdao naređenje za streljanje zarobljenih Bošnjaka, negirao je da je uopšte i znao da je počinjen taj zločin. On je tokom svoje odbrane više puta ponovio da je o čitavom slučaju saznao tek kada je snimak streljanja prikazan pred Haškim tribunalom. Medić je u jednom trenutku rekao da se neposredno nakon egzekucije u njegovoj jedinici govorilo da su streljani neki Bošnjaci, a on je sam pred sudijom rekao da bi ubio onog ko je snimio samu egzekuciju, da je znao da je to naprosto učinjeno. No bez obzira što se na tom filmu koji je obišao čitav svet jasno vide ubistva Bošnjaka, jedan od branilaca optuženih, advokat Zoran Rajac, iznosi sumnje u autentičnost tog video zapisa:

“Ta kaseta ne može da služi kao dokaz u ovom postupku, zato što prvo ne znamo da li je to original kaseta ili je to eventualno nekakav montiran materijal.”

Izvršni direktor Fonda za humanitarano pravo Nataša Kandić, zahvaljujući kojoj se i došlo do snimka streljanja Bošnjaka tvrdi da je kaseta autentična. Taj zločin po njenom mišljenju govori o umešanosti državnih organa Republike Srbije u ratu u Bosni, pod čijim je pokroviteljstvom u hrvatskom selu Đeletovci i osnovana jednica “Škorpioni”.

“Dosta je dokumenata izneto koji govore o umešanost regularnih formacija Republike Srbije u događaje u Bosni i u Srebrenici. O tome već ima i pisanih dokumenata kao naredbe ministra policije Republike Srpske Kovača o premeštanju jedinice MUP Srbije sa područje Sarajevo na područje Srebrenica. Znači, nije ovo jedini dokaz o tome da je bilo učešće jedinice iz Srbije, mada, kako smo videli na početku tu postoji potpuno poricanje toga da postoji bilo kakva veza sa regularnim formacijama Srbije. Ali ja se nadam da će tokom ovog dokaznog postupka i to postati jasno kome sve pripada, ko je formirao, odakle ta jedinica na raznim područjima i da ćemo doći do toga koji su to sve funkcioneri odavde koji posećuju Ćeletovce i šta se zapravo tamo zapravo događa”

Suđenje prate i porodice žrtava iz Bosne i Hercegovine. Nura Begović, članica udruženja “Majke Srebrenice”.

“Ja se zaista osećam uzbuđeno ne zbog neke bojaznosti nego baš kad zločinca vidim uživo. I traganjem za sudbinom naših najmilijih i ti pogledaš sad ubicu. Mi očekujemo pravično suđenje i odmerene kazne za ovakve zločince, da se nikada više nikome ne dešava Srebranica.”
XS
SM
MD
LG