Dostupni linkovi

Cavtatska bolnica na prodaju


Splitska Slobodna Dalmacija objavila je danas oglas za prodaju gotovo 10 tisuća metara kvadratnih zemljišta i tri devastirane zgrade na samoj obali mora u uvali Tiha u Cavtatu. Radi se o zemljištu i zgradama nekadašnje dječje bolnice Nemanja Vlatković, na koje pravo polažu sarajevski Klinički bolnički centra, kao slijednik nekadašnjeg Kliničkog centra Koševo i država Bosna i Hercegovina. Tim se povodom još jučer bosansko-hercegovački premijer Adnan Terzić obratio svom hrvatskom kolegi Ivi Sanaderu tražeći da zaustavi prodaju rečenih nekretnina. Terzić se poziva na razgovore iz listopada prošle godine, kada mu je, prema Terzićevim riječima, Sanader obećao da će učiniti sve u svojoj moći kako bi zaustavio radnje koje bi mogle dodatno zakomplicirati rješavanje ovog slučaja. Niti nakon nekoliko desetaka pokušaja nismo uspjeli dobiti komentar premijera Sanadera, niti njegovog glasnogovornika Ratka Mačeka, koji nam je samo kratko najavio očitovanje za sutra. Zato je za razgovor bio vrlo spreman stečajni upravitelj nekadašnje dječje bolnice u Cavtatu, Pero Vićan. Bolnica je od 2003. godine u stečaju.

''Ne želim komentirati pismo gospodina Terzića. On je političar koji piše pisma iz dnevnopolitičkih razloga. To me ne interesira. Ja sam stečajni upravitelj koji je u posjedu pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske.''

Stečaj je pokrenut zbog 1,3 milijuna kuna duga Mirovinskom fondu. Zaposlenici dugi niz godina nisu primali ni plaće, pa je Vićan već prodao svih šest stanova bivše bolnice površine od 30 – 90 kvadrata za dva milijuna i 350 tisuća kuna, kao i dvije parcele iznad bolnice za ukupno 2,5 milijuna kuna. Kako dugova ima još, Vićan danas objavljuje oglas za prodaju ostatka imovine jer je usprkos protivljenju bosansko-hercegovačke strane na njegovoj strani presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu:

''Oglas je objavljen nakon pravomoćne sudske presude. Sudske odluke ne želim komentirati, samo ih želim i moram provoditi. Kao stečajni upravitelj sam zakonom obavezan što hitnije unovčiti tu imovinu, te poštivati i izvršavati odluke suda. Sve je potpuno javno i čisto. Samo provodim svoju zakonom propisanu dužnost. To je sve što vam mogu reći.''

Tri zgrade koje se prodaju, zaštićeni su spomenici kulture pa se njih ne smije rušiti. Pravo prvokupa zbog tog njihovog statusa imaju Općina Konavle, Dubrovačko-neretvanska županija i država Hrvatska. Ove tri zgrade jesu u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali ih je susjedna država stavila kao svoj ulog u firmu koja je, budući da je u Hrvatskoj, obvezna poslovati po hrvatskim zakonima, kažu nam ovdašnji poznavatelji prava. Terzić u svom pismu spominje sukcesiju bivše države i prijeti sporom pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali se službena reakcija hrvatske strane tek očekuje. Ova nekretnina procijenjena je na osam miliona kuna i to je početna cijena na dražbi. Riješena je infrastruktura, lokacija je pet metara od mora, usred crnogorične šume.

Nedavno su Irci za kvadratni metar parkirališta u Gruškoj luci u Dubrovniku, na kojem planiraju izgraditi hotel, platili 1666 eura po kvadratu.

Ako se prodaja provede do kraja, tko zna kakve će cifre biti u zatvorenim kovertama koje će pristići na danas objavljenu ponudu.
XS
SM
MD
LG