Dostupni linkovi

Sljedeća Latinica spremna za emitiranje


Vraća li se Hrvatska ponovno u razdoblje kada se o nekim temama nije smjelo progovoriti, kada su se neki događaji komentarisali samo onako kako je to odgovaralo vladajućoj strukturi? Latinica, autora Denisa Latina, koja se ovoga ponedeljka bavila ostavštinom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, naišla je na burne reakcije.


Saboru i desnim strankama ovonedjeljna Latinica bila je povod za napad na HTV. Vođstvo kuće ogradilo se od svoga novinara, a Vijeće HRT traži Latinovu odgovornost.

RSE: Pročitala sam vest da vam se preti smrću i da ste pod zaštitom policije?

LATIN: Policija me štiti svuda gdje god se krećem, ne samo u stanu, zbog brojnih prijetnji koje smo primili u našu redakciju. Ako idem u dućan, policija me prati. Nemam nikakvih aktivnosti u toku dana bez policije.

RSE: Kako se osećate ovih dana?

LATIN: Ne osjećam se dobro. Kada niste slobodni, onda ne dišete kako treba. Bio sam već u svojoj karijeri nekoliko puta izloženoj toj situaciji, tako da sam se već navikao.

RSE: Da li pripremate sledeću Latinicu?

LATIN: Polako radimo, ali moram priznati da nam emitiranje Latinice baš i nije izvjesno na HRT-u.

RSE: Da li to znači da niste formalno pod suspenzijom?

LATIN: Ne mogu vam točno reći svoj status, ništa za sada nije definirano. U sljedećih petnaest dana će mi reći na koji način će me ravnateljstvo Hrvatske televizije, po nalogu programskog Vijeća HRT-a, kazniti.

RSE: To znači da imate temu sledeće Latinice?

LATIN: U ponedjeljak bi se trebala, po našem stalnom rasporedu, emitirati emisija pod naslovom - Zašto se sramimo partizanske prošlosti? Ta emisija je snimljena i spremna za emitiranje.

RSE: Da li je današnja Hrvatska zapravo Janus sa dva lica – jedno je proevropsko, a drugo izrazito desničarsko, pa tako ta dva lica imaju i vladajuća partija i državna televizija. Koje lice preovladava i da li je desnica u ofanzivi?

LATIN: Dogodila se jedna zanimljiva stvar na jesen, kada su počeli pregovori sa Evropskom unijom i sada kada su se riješili generalnog problema, a to je izručenje generala Gotovine. Time se otvorio prostor za pristup NATO-u. Sada će ta radikalna desnica, to drugo lice Hrvatske, zbog gubitaka na unutarnjom političkom planu, na jednom svom frontu, pokušati osvojiti sve važne institucije, među koje spada i javna televizija, koju bi htjeli pretvoriti u državnu televiziju. Mislim da upravo zbog činjenice da smo počeli pregovore sa Evropskon unijom, to neće biti moguće.

RSE: Kažu da već postoji ekipa spremna da zameni sadašnje vodstvo u HRT-u.

LATIN: Većina njih tu ekipu povezuje sa potpisnicima peticije i uz urednika Gorana Milića. Točno to ne znam, ali bi se moglo reći da je to ta skupina.

RSE: Šta predviđate da će se događati?

LATIN: Očekujem internacionalizaciju cijelog problema. Mislim da će do toga doći ukoliko se stvari nastave događati na ovaj način, enormnim pritiscima, pa i programskim, a od danas i financijskim. Treba pričekati što će se događati sa javnom televizijom u Hrvatskoj, hoće li se ona pretvoriti u stranačku televiziju.

Mislim da to neće proći i iskreno vjerujem da ću ostati na Hrvatskoj televiziji.
XS
SM
MD
LG