Dostupni linkovi

Prvi sastanak u januaru


Sanda Rašković-Ivić, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, izjavila je da će direkni razgovori srpske i albanske delegacije uz učešće međunarodne zajednice biti održani u drugoj polovini januara, nakon što se završe svi praznici. Ona je rekla da se Srbija zalaže za direktne pregovore o budućem statusu Kosova uz aktivnu ulogu međunarodne zajednice i dodala da je Albert Roan, zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija sugerisao da obe strane izađu sa konkretnim pisanim predlozima za buduće razgovore.

“Ja odmah mogu da vam kažem da ćemo mi izaći sa decentralizacijom kao ključnom temom za razgovore i sa predlozima i molbom ili zahtemom, kako hoćete, da decentralizacija bude prva tema o kojoj će se razgovori voditi. Takođe, imovina.”

Albert Roan rekao je da u najskorije vreme očekuje da obe strane dostave dokumente koji će predstaviti njihove predloge i stavove i saopštio da će oni biti proučeni tokom predstojećih praznika.

“Svrha šatl diplomatije je da pojasni i razjasni metode pregovora i da približi strane i da ih usmeri u pravcu direktnih govora, naravno, uz naše olakšavanje, olakšavanje s naše strane. Pristup ovim pitanjima treba da bude konstruktivan. Ja sam srpske predstavnike Kosova uveravao da je naš cilj da osiguramo njihovo prisustvo tamo u smislu ekonomske i opšte sigurnosti. I tokom tog susreta ja sam im preneo apel gospodina Ahtisarija da konstruktivno učestvuju u tim procesima, što će kasnije biti nastavljeno susretima u Beču.”

Komentarišući najavljene razgovore Nenad Đurđević iz Projekta za etničke odnose rekao je za naš program da će tema januarskog sastanka biti decentralizacija tako da po njemu taj susret neće doneti ništa spektakularno.

“Čini mi se da nećemo ići još uvek u direktne pregovore i direktne razgovore dva pregovaračka tima. One informacija koje ja imam su takve da će se šatl diplomatija nastaviti sigurno sledećih nekoliko meseci. Nešto spektakularno, eventualno možemo očekivati kada gospodin Ahtisari bude došao sa nekim svojim zaključcima koje bude imao iz njegov rada, iz njegovog angažmana u toj diplomatiji. Tako da mislim da spektakularno ništa nećemo čuti ni videti, bar zvanično, sigurno sledećih par meseci.”

Teško je prognozirati kada će pregovori biti završeni ali je sigurno da odluka o budućem statusu Kosova neće biti brzo doneta, zaključio je Nenad Đurđević.

“Nešto što je promena ove trenutne situacije, mislim da sigurno ne možemo očekivati pre druge polovine sledeće godine.”
XS
SM
MD
LG