Dostupni linkovi

Nevidljiva zlostavljanja


Rad na međimurskim poljima malih Roma, siromašna djeca koja odrastaju na ulicama mnogih hrvatskih gradova, djeca bez roditelja, invalidna djeca, žrtve rata i nasilja, te djeca u domovima - najranjivije su skupine djece u Hrvatskoj - ističe voditeljica Unicefa u Zagrebu, Tanja Radočaj:

''To nije specifičnost Hrvatske. Svako društvo ima djecu koja nisu na prvi pogled vidljiva i do kojih treba doprijeti na bolje ciljani način.''

Kao jedna od 40 razvijenih zemalja svijeta, Hrvatska nije spomenuta u Unicefovom izvješću i po pitanju stanja djece spada u zemlje s dobrim statističkim pokazateljima, osobito zbog male smrtnosti, te visoke uključenosti djece u obrazovanje:

''Ali uvijek je pitanje tko su onih par posto koji nisu uključeni, kako do njih doseći i kako ih uključiti.''

Mnoga djeca u Hrvatskoj zbog svog invaliditeta nemaju pristup školi ili igralištu, sve je više djece žrtava nasilja u obitelji, te je nedopustivo velik broj djece u domovima, umjesto udomiteljskim obiteljima. Naknada za udomljenu djecu nije povećana već pet godina i dalje iznosi svega 200 eura:

''To nije naknada udomiteljima. To su sve troškovi djeteta, sve što dijete treba u jednom mjesecu, od patika, školskog pribora, hrane. Naš zakon ne predviđa nikakvu naknadu udomiteljima. Oni nemaju nikakva posebna sredstva za svoj doprinos.''
XS
SM
MD
LG