Dostupni linkovi

Domaća zadaća za RS urađena?


Od ministra finansija Republike Srpske, Svetlane Cenić, kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane BiH, Rafi Gregorijan je zatražio da do danas, javnom i zvaničnom izjavom, potvrdi da nikakav novac iz budžeta Republike Srpske ne ide direktno ili indirektno haškim optuženicima. Cenićeva je danas ovaj zadatak ispunila:

„Ja ću prvo da ispunim svoj „domaći zadatak“ i da kažem da se ni Radovan Karadžić ni Ratko Mladić ne finansiraju iz budžeta, proverili smo zvanično i kod Fonda za penziono osiguranje i dobili od njih informaciju, iako Fond PIO nije pri ministarstvu finansija, (kao ni fond zdravstva), da se ta lica ne nalaze uopšte na listi onih koji primaju bilo zdravstvene, bilo penzione usluge.“

U istom pismu, objavljuju „Nezavisne novine“, Gregorijan traži od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Darka Matijaševića da do 23. decembra ove godine naredi istragu o ulozi bivšeg predsjednika Republike Srpske Mirka Šarovića koji je u februaru 2002. godine odobrio Mladićevo penzionisanje iz Vojske RS, omogućivši mu da dobije novac iz entitetskog budžeta. Matijašević je rekao da će izvještaj o svim licima koja se sumnjiče za pružanje podrške haškim optuženicima dostaviti nadležnim institucijama:

„Naše aktivnosti koje mi činimo prema bilo kojem licu su aktivnosti koje su također vrlo zaštićenog i operativnog karaktera.“

Kako pišu „Nezavisne novine“, Gregorijan u pismu navodi da za svoje zahtjeve zvaničnicima Republike Srpske ima podršku OHR-a, NATO-a i Haškog tribunala.
XS
SM
MD
LG