Dostupni linkovi

Zaštita od loše vlasti


Tako, novu bh. vladu izabranu na idućim izborima u oktobru 2006. godine, ne bi provjeravao Ured Visokog predstavnika, već bi kontrolu preuzele bh. vlasti. Visoki predstavnik je podsjetio da je provjera ministara bila aktivni dio njegovog mandata - provjeravala se prije svega njihova prošlost kada je bio u pitanju registar Haškog tribunala.

Jačanje sistema sprečavanja zloupotrebe vlasti i zaštita od loše vlasti, odnosno od kandidata sa skandaloznom prošlošću, od iduće godina bi trebala bili u rukama bh. vlasti, kaže ambasador Ashdown, obrazlažući detalje njegovog prijedloga procesa provjere izabranih kandidata, a posebno onih za visoke izvršne funkcije.

Proces je podijeljen na dva dijela - prvi se odnosi na pogodnost, a drugi na prikladnost kandidata. Ovi procesi će dati detaljne informacije o njihovoj prošlosti, profesionalnim kvalitetama, aktivnostima tokom rata i finansijskoj situaciji. Te informacije će provjeravati Agencija za istrage i zaštitu – SIPA, kao i Izborna komisija. Predsjedavajući Vijeća ministara će tada odlučiti koje će kandidate nominovati, dok će proces prikladnosti kandidata početi u Parlamentu. Svi podaci o kandidatima biće dostupni javnosti osim broja bankovnog računa, kaže ambasador Ashdown, dodajući da će novo tijelo Vijeća ministara - Komitet za odobravanje kandidata - davati svoje preporuke Parlamentu.

Visoki predstavnik ističe da bi Predstavnički dom bh. Parlamenta njegove prijedloge trebao da usvoji do proljeća, kako bi se novi način provjere kandidata primijenio na narednim opštim izborima.

Ashdown je takođe najavio da će ove sedmice biti imenovan i njegov nasljednik, ali nije želio komentarisati da li će novi Visoki predstavnik biti njemački diplomata Christian Schwarz Schilling.
XS
SM
MD
LG