Dostupni linkovi

Još dugo u predvorju


Uhićenje haškog optuženika Ante Gotovine po svom značenju prerasta okvire Hrvatske, ocijenio je rimski, a do pred dvadesetak godina zagrebački sveučilišni profesor Predrag Matvejević. On je danas u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovao predstavljanju francuskog izdanja svoje knjige „Mediteran i Europa: predavanja s College de France i drugi eseji“.

RSE: Uvjeren sam da aktualni prosvjedi povodom uhićenja haškog optuženika generala Ante Gotovine neće omesti Hrvatsku na njezinom evropskom putu, kazao je profesor Predrag Matvejević za naš radio. U Hrvatskoj je sada na djelu suočavanje i sukobljavanje dvaju stavova i dvaju politika

MATVEJEVIĆ: S jedne strane jedna pozitivna hrvatska politika, jedna pozitivna hrvatska javnost i jedna komponenta antifašizma koji je također jedna hrvatska tradicija iz Drugog svjetskog rata. Na jednoj strani je taj stav, a na drugoj strani je jedan dosta primitivan stav, neizliječen od jednog tradicionalnog nacionalizma, u kojem ima i natruha, rekao bih, starog, neprevladanog fašizma. Taj sukob je nužan za Hrvatsku. Hrvatska će, uvjeren sam, izaći pobjedonosno iz takvog sukoba. I ako se sve bude zbilo onako kako bismo željeli, to može biti značajan korak približavanja Hrvatske Evropskoj uniji.

RSE: Srbijanske vlasti sada nemaju više alibi – eto i Hrvatska traži svog haškog bjegunca. Kakva je ovo poruka Srbiji?

MATVEJEVIĆ: Vrlo interesantno je bilo ponašanje gospodina Koštunice kad mu je Karla del Ponte rekla da je Gotovina uhvaćen. Moglo bi se očekivati da jedan srpski nacionalist vrlo zdušno i radosno kaže – neka ste to učinili! Međutim, nije se usudio izustiti nijednu riječ jer ima za sobom mnogo teže zločince koje ne izručuje – ima Mladića i ima Karadžića. Svejedno bi to mogao biti jedan poticaj Srbiji da i ona vidi kojim putem može ići prema Evropi, a kojim ne može. Prema tome, ovaj slučaj ima jedno šire značenje od same Hrvatske. Čini mi se da se tu hrvatska savjest suočava sama sa sobom i sa svijetom.

RSE: Haško poglavlje novije hrvatske povijesti se zaključuje na ovaj ili onaj način. Hoće li to ozdraviti duh hrvatske javnosti? Hoće li ga izliječiti od traumi koje je proživljavao u zadnjih petnaestak godina?

MATVEJEVIĆ: Neće samo to. To samo po sebi neće biti dovoljno. Nije na djelu jedan akt proširenja svijesti, svijesti koja je nekako sužena na hrvatskom prostoru. Ako ta svijest, preko raznih medija i u raznim situacijama, bude proširena svijest – da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu završila rat na strani antifašizma, da je Josip Broz vratio Hrvatskoj otoke i Istru, na kojoj su stanovali i koju su nastanjivali Hrvati, ali koja nikad nije bila u hrvatskoj državi, ako ta svijest bude prevladala, što ne znači nikakav povratak na neku treću Jugoslaviju ili povratak na nekakav tip režima kakav je postojao prije, Hrvatska će moći doista dostojanstveno zakoračiti u Evropu. Ako budu prevladali ovi sitni nacionalistički ispadi, još ćemo dugo čekati u predvorju.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG