Dostupni linkovi

NOVI SAD / ZAGREB


Više od 40 nevladinih organizacija (NVO) iz Srbije zatražilo je u subotu od vlasti da stanu na put neonacističkim i klerofašističkim organizacijama i idejama.
"Zahtevamo doslednu primenu zakonskih propisa kojima se krivično sankcionišu izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje", navodi se u proglasu objavljenom na Međunarodni dan ljudskih prava.
Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski je ocenio povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da se Hrvatskoj prvi put od 1996. ozbiljno pogoršalo stanje ljudskih prava.
Nagradu "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje državnim političarima za doprinos u propagiranju i zaštiti ljudskih prava izvan profesionalne dužnosti dobila je socijalna radnica Renata Sever zbog staranja o Romima. Novinar Boris Dežulović je dobio nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a nagradu za propagiranje međureligijskog dijaloga je dobio Velimir Šubert, pastor adventističke crkve.
10. decembra 1948. potpisana je Univerzalna (Opšta) deklaracija o ljudskim pravima – dokument kojim je prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost ... bez ikakvih razlika".
"Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima", "Svakom su dostupna sva prava i slobode", "Niko ne sme biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovečnom ili ponižavajućem postupku i kažnjavanju", "Svi su jednaki pred zakonom", "Niko ne sme biti izvrgnut mešanju u privatni život", "Svako ima slobodu kretanja", "... pravo na državljanstvo", ".... da poseduje imovinu" sadržaj je nekih od članova Opšte deklaracije o ljudskim pravima.
XS
SM
MD
LG