Dostupni linkovi

Ne očekuje se eskalacija prosvjeda


Premijer Ivo Sanader poručio je danas građanima da imaju povjerenja u hrvatsku vladu. Znamo u svakom trenutku što treba činiti, poručio je premijer i zamolio hrvatske građane da sačuvaju hladnokrvnost:

„Oni koji misle da ulica može pomoći Gotovini, nisu u pravu. Pogotovo nećemo dopustiti nerede. To su oni kojima nije stalo do Gotovine, nego do nekih drugih stvari, možda samo promocije.“

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDRA za nedjelju u podne najavila je okupljanja u svim županijama, ali, kako je kazao HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, ne u znak prosvjeda, već kao potporu Gotovini. On ne podupire ni najavljeni prosvjed dalmatinskih invalida u nedjelju u Splitu:

„Ograđujemo se od istupa pojedinaca na terenu, koji prozivaju Vladu Republike Hrvatske izdajničkom.“

Konfuziju je izazvalo naše pitanje kako ocjenjuje sinoćnje zaprečivanje nekoliko cesta po Zadarskoj županiji drvećem i šljunkom, zbog čega je nekoliko vozila završilo u jarku:

„Uspoređujemo to sa ,Balvan revolucijom‘.“

Od Đakićeve ocjene distancirali su se čelnik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža, koji odbija optužbe da je upravo on organizirao sinoćnji prosvjed pred vladom, i predstavnici Slavonskog Broda, kazavši kako se o tome nije raspravljalo:

„To je njegovo privatno mišljenje i to nije bila tema Glavnog odbora.“

Gotovini bi bilo mnogo bolje da je poslušao naš savjet, predao se Hagu i branio se sa slobode, komentirao je danas uhićenje haškog optuženika hrvatski predsjednik Stipe Mesić:

„Sada je na Haškom tribunalu, na međunarodnoj zajednici, na evropskim mehanizmima da izvše maksimalni pritisak na Srbiju da izruči najveće zločince. Jer, mislim da nema nikakvog opravdanja da najveći zločinci šeću po Srbiji ili nekim rubnim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kad to govorim, onda mislim na Karadžića i Mladića.“

Da Hrvatskoj ne prijeti eskalacija prosvjeda, ocjenjuje za naš radio i utjecajni komentator zagrebačkog „Večernjeg lista“ Milan Ivkošić. On razumije ogorčenje građana, podsjećajući da je i predsjednik Sabora Vladimir Šeks jučer izjavio kako očekuje da će Gotovina u Hagu biti oslobođen svake krivnje:

„E sad, ako političari koji bi trebali praktičniji u svojim izričajima, tako govore o Gotovini, onda možete zamisliti s koliko je gnjeva narod doživio uhićenje Gotovine, s koliko je gnjeva doživio to da je vijest o uhićenju priopćena u Beogradu, pa činjenicu da je Boris Tadić, predsjednik jedne zemlje u kojoj je rehabilitirano četništvo, čestitao Sanaderu na uhićenju Gotovine i tako dalje. Prema tome, prosvjeda je bilo i bit će ih. Ali, po mom mišljenju, to neće destabilizirati Hrvatsku.“

Za desetak dana Gotovina će biti vijest u trinaestoj minuti Dnevnika, kaže naš sugovornik:

„Ne vidim nikakve snage, niti vidim volje i želje da se destabilizira Hrvatska. To da će sada neke stranke kao što je HSP pokušati iskoristiti ovo raspoloženje naroda, i na taj način uzeti podosta naklonosti biračkog tijela HZD-u, to će se dogoditi. To će vjerojatno pokušati učiniti HSP. Možda i neke manje desne stranke koje nemaju ni izdaleka snagu HSP-a. Ali ja vjerujem da za, recimo, deset dana, uhićenje Ante Gotovine zauzimati neka marginalna mjesta na petoj, šestoj, sedmoj stranici dnevnih novina i marginalnu vijest negdje na sredini televizijskog dnevnika. Jer, ja ne vidim kome i zašto bi netko htio destabilizirati Hrvatsku, ne znam kojoj snazi bi to bilo u interesu, niti znam snagu kojoj bi to eventualno bilo u interesu a da to može učiniti.“
XS
SM
MD
LG