Dostupni linkovi

Prisluškivanje parlamenta


Prema pisanja beograskog dnevnika “Blic” koji se poziva na izvor blizak Bezbednosno-informativnoj agenciji, u nedelju 27. novembra celokupna mreža radila je na prisluškivanju članova parlamenta, a nakon direktne naredbe direktora BIA Radeta Bulatovića. “Blic” dalje navodi da je Bulatović na sastanka koji je održan tog jutra kazao da nije u pitanju glasanje o budžetu, ni Vlada, već da je reč o budućnosti Kosova i da svi moraju da budu slušani zbog albanskog lobija koji radi u Skupštini Srbije. Ovaj beogradski dnevnik navodi takođe da prisluškivanje nije odobrio Vrhovni sud Srbije. Istovremeno, Bezbednosno-informativna agencija zatražila je pokretanje krivičnog postupka protiv dnevnika “Blic” zbog pisanja o navodnom prisluškivanju poslanika Skupštine Srbije. U otvorenom pismu BIA glavnom i odgovornom uredniku “Blica” Veselinu Simonoviću navodi se da je pisanje o prisluškivanju u potpunosti netačno te da je “Blic” u potpunosti obmanuo javnost. Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ističe da je novinar “Blica” umesto članka o navodnom prisluškivanju poslanika trebalo da predoči te informacije javnom tužiocu. A na pitanje da li će navodi beogradskog dnevnika biti provereni, Aligrudić je ovako odgovorio.

“Po vama to deluje uverljivo što je napisano u “Blicu”? Pa, ne, zaista, meni ne deluje.”

Ukoliko se informacija o prisluškivanju poslanika pokaže kao istinita reč je o velikom skandalu, kaže zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i podvlači da zna da ga prisluškuju i prate već 15 godina, praktično otkako se bavi politikom.

“Lično nemam šta da krijem, ali ne bi voleo da me neko prisluškuje a da toga nisam svestan. Znam da me prisluškuju i prate i tako se ponašam, ali se na žalim nikome.”

Navode o prisliškivanju treba proveriti jer je i ranije među poslanicima kružila priča da je na petom spratu Skupštine u jednoj kancelariji smešten nekakav aparat, navodi potpredsednica Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković.

“Mi smo dobili još tada obećanje da će predsednik parlamenta sve to proveriti i da će nas usmeno ili pisano obavetiti. Ne znamo, nismo dobili odgovor, ne bih volela da je to istina, a čini mi se da jeste.”

Tehnički je moguće prisluškivati i svih 250 poslanika, tvrdi u izjavi za naš program advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije DOS-a u prelaznoj vladi ali naglašava da u činjenici da su eventualno slušani svi poslanici ne vidi logiku.

“To bi značilo da slušaju i članove vladajućih stranaka i opoziocionih stranaka. Ako pokušaj kupovine onih poslanika koji su u vladajućoj koaliciji što bi slušali one koji nisu u vladajućoj koaliciji koji će inače glasati za obaranje Vlade. Znam da je državna bezbednost ranije to radila. Znači, to je postojalo. Da li to sad postoji verujte mi da ja to ne znam.”

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić u izjavi za naš radio potvrđuje da su dvoje poslanika G17 Plus Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić, kojima je Administrativni odbor oduzeo mandate uoči glasanja o budžetu, inicirali ocenu ustavnosti ove odluke, ali i dodaje da dok traje postupak ne može odgovoriti na pitanje da li je prekršen ustav.

“Danas je ta njihova predstavka uvršćena u plan rada suda i bukvalno time otpočinje procedura prema zakonu o postupku. I dok traje ta procedura ja ne mogu davati nikakve izjave. Ono što mogu reći to je da će taj predmet imati prioritet u smislu da će se na njemu raditi kao na hitnom predmetu.”
XS
SM
MD
LG