Dostupni linkovi

Niska bh. konkurentnost


Prema procjeni Svjetskog ekonomskog foruma konkurentna sposobnost bosanskohercegovačke privrede, za razliku od ostalih zemalja u regionu, drastično je smanjena u odnosu na prošlogodisnji period. Od ukupno 117 zemalja u Globalnom izvještaju o konkurentnosti, BiH je rangirana na 95 mjesto što je pogoršanje čak za 14 stepenica na toj rang listi. O razlozima i posljedicama takvog stanja za Radio Slobodna Evropa govori Jennifer Blanke, pomoćnik direktora Globalnog programa konkurentnosti u Svjetskom ekonomskom forumu.

“Prije svega, ustanovili smo pogoršanje u cjeloukupnoj makroekonomskoj stabilnosti BiH. Vladin budžet je u medjuvremenu prerastao iz malog suficita u značajan deficit. To je rezultiralo ocjenom da vladini fondovi nisu racionalno rasporedjivani već da su rastrošno potrošeni. Pored tog problema najveće slabosti koje smo zapazili u protekle dvije godine se tiču stanja ugovora i zakona u zemlji. Prije svega, zakonodavstvo u BiH ne vidimo kao dovoljno nezavisno u iznalazenju pravde; vlada udovoljava svojim favoritima i pristrasno dodjeljuje ugovore; naša ocjena je da su imovinska prava u toj državi medju najmanje zaštićenima na svijetu. Po tom osnovu BiH je na veoma niskom 113. mjestu od ukupno 117 zemalja, što, prema upozorenjima poslovnih krugova, postaje sve veći problem. To su glavni razlozi zbog kojih je BiH pala na rang listi konkurentnosti prošle godine”, kaže Jennifer Blanke.

Ovaj ekspert Svjetskog ekonomskog foruma upozorava da takvo stanje u političkom i pravnom sistemu u zemlji ne ulijeva povjerenje ljudima. Ako nisu jasno zaštićena imovinska prava u privredu te zemlje neće niko investirati zbog straha za sigurnost svog vlasništva.

Jennifer Blanke: Korupcija je, kao što mnogi znaju, takodje veoma ozbiljan problem i to je posebno područje s kojim se vlada mora suočiti da bi podigla nivo konkurentnosti. Morala bi donijeti ozbiljne zakone protiv korupcije kako bi mogla konzekventno reagovati i djelovati protiv političkih zvaničnika i poslovnih ljudi koji se upuštaju u korupciju. Jasno je da postoje poznati načini kako da se vlada tome suprotstavi, a jedna od prioritetnih obaveza je da zauzme poziciju kojom će pokazati da je korupacija problem protiv kojeg će se beskompromisno boriti.

RSE: Šta bi vlast u BiH trebalo neodlozno da poduzme, ako želi poboljšati svoju konkurentnu sposobnost?

Jennifer Blanke: Već sam spomenula problem oko ugovora i zakona, i tu je jasno da se nešto mora veoma brzo učiniti da bi se povećala transparentnost i odgovornost vlade i javnog sektora, da bi se dobilo povjerenje gradjana i da bi se osiguralo odgovarajuće upravljanje državnim sredstavima. Takodje bi se trebalo više angažovati na poboljšavanju tzv. ljudskog kapitala u BiH, npr. povećavanjem broja učenika u školama i poboljšavanja kvaliteta obrazovnog sistema. Uz to ekstremno važno je pitanje reformisanja policije tako da kriminal, uključujući organizovani kriminal, može biti efikasno kontrolisan i suzbijan. I konačno, dugoročni cilj je poboljšanje i obnova infrastrukture u BiH koja će biti ključni faktor, ali to će duže trajati.

Aktuelna konkurentna sposobnost BiH daleko je ispod nivoa i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kaže Jennifer Blanke.

Jennifer Blanke: Dosta ovih problema koje sam ja prethodno spomenula već je prepoznala EU. I naša istraživanja pokazuju da se u BiH mora uraditi još dosta posla da bi bili zadovoljeni neophodni kriteriji i uslovi koji bi toj zemlji omogućili potpunu korist od njene buduće veze sa Evropskom unijom.

U ovogodišnjoj procjeni Svjetskog ekonomskog foruma vidljiv je napredak Srbije i Crne Gore koja je u odnosu na prošli izvještaj premašila BiH i ostvarila osamdesetu poziciju u konkurenciji 117 zemalja. Jennifer Blanke ističe dva specifična poboljašanja:

Jennifer Blanke: Prvo, država je izgleda počela da se bavi problemom korupcije što je utisak i uvjerenje poslovne zajednice u zemlji. Drugi razlog se tiče intenziviranja transfera tehnologije. Srbija je demonstrirala mogućnost da može iskoristiti tehnologiju koja je razvijena u inostranstvu, pogotovo kroz direktna strana ulaganja, a to omogućava zemlji da poboljša svoju produktivnost i konkurentnost.

RSE: Od ostalih zemalja u regionu, ako se izuzme Slovenija koja je prema pokazateljima Svjetskog ekonomskog foruma medju 32 najkonkurentnije zemlje, Hrvatska je značajno ispred Srbije i Crne Gore i BiH, iako se i dalje muči sa nekim sličnim makroekonomskim i institucionalnim problemima.

Jennifer Blanke:
Hrvatska je mnogo uspješnija sto se tiče iskorištavanja novih ehnologija iz inostranstva čime poboljšava produktivnost. Hrvatska je, takodjer, i mnogo inventivnija što se tiče razvoja novih proizvoda, u poredjenju ne samo sa zemljama u regiji nego i drugim zemljama na istom nivou razvoja. Istovremeno, Hrvatska je pod velikim pritiskom da nastavi sa ispunjavanjem svih tih reformi da se uskoro pridruži EU i mi očekujemo da Hrvatska poboljša svoju konkurentnost u budućnosti.

Jennifer Blanke zaključuje kako će prisutnost brojnih medjunarodnih organizacija u regiji, a pogotovo EU, nastaviti da podstiču reforme i regionalne integracije, i tako povećaju konkurentnost zemalja na jugoistoku Evrope.

Jennifer Blanke:
Mi u Svjetskom ekonomskom forumu mislimo da ima velike nade za oporavak u toj regiji, ako vlade stvarno urade reforme koje su neophodne i uhvate korak sa susjedima u centralnoj i istočnoj Evropi koji su se već pridružili EU i koji prolaze kroz ogromno poboljšanje u kokurentnosti u zadnjih nekoliko godina.
XS
SM
MD
LG