Dostupni linkovi

Stazama nade


Završna svečanost jubilarne godine Beogradske nadbiskupije u kojoj se obeležava 80. godišnjica njenog ponovnog uspostavljanja održana je u Beogradu pod sloganom “Stazama nade”. Tim povodom završnu liturgiju u katedrali Blažene device Marije predvodio je nadiskup vrhbosanski Vinko Puljić, uz prisustvo apostolskog nuncija u Srbiji i Crnoj Gori, više biskupa i predstavnika svih županija nadbiskupije. Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar kaže za naše program da je beogradska nadbiskupija uvek bila most susreta istoka i zapada.

“Značaj ovog velikog jubileja je, da je pre 80 godina ponovo uspostavljenja katolička nadbiskupija iako je u prošlosti uvek bila, dakle, da je došlo poslije svih tih balkanskih ratova ponovo do velike mudrosti, da su mogli katolici ovde mogli dobiti nadbiskupiju koja je od samog početka jedan most susreta između istoka i zapada. S jedne strane okuplja sve vjernike katolike, vrlo različitih nacionalnosti, barem oko dvadeset ujedno baš zbog toga omogućava taj susret istoka i zapada i katolicitet univerzalnosti i istočne Pravoslavne crkve tu dobijaju jedan most prijateljstva što je za budućnost Evrope od izvanrenog značenja.”

Završna liturgija prošla je u znaku poziva kardinala Vinka Puljića za negovanje ekumenskog dijaloga između katoličke crkve i pravoslane, uz poštovanje svih razlika.

“Među našim crkvama, usprkos podjelama i razlikama već postoji i nikada nije nestalo stvarno, iako ne savršeno, zajedništvo. Zato želim da i ovaj jubilej pomogne da premostimo sva ova nerazumjevanja, predrasude, da stvaramo ono međusobno poštivanje. U prvom redu treba prepoznati svoj vlastiti indentitet, drugom rečju ekumenski dijalog ne sme provrediti nijedan identitet, nijedno dostojanstvo.”

Okupljenim vernicima u crkvi Blažene device Marije obratio se i predsednik Skupštine Republike Srbije Predrag Marković, podsećajući da se paralelno sa jubilejom Beogradske nadbiskupije ove godine obeležava i datum kada su pre 40 godina papa Pavle Šesti i Vaseljenski patrijarh Atinagora ukinuli uzajamne anateme između crkava koje datiraju još iz raskola iz 1054. godine.

“Nisam siguran da dobro pamtimo taj datum, nisam siguran da ga svakoga dana imamo na umu i da ga svakoga dana imamo u srcu. To pomirenje posle toliko godina nije znak da zaboravimo nego znak da počnemo da praštamo, jer danas to pomirenje, tu mogućnost da se radujemo i da delimo radosti da uspostavimo iste standarde, omogućavaju nam samo evropske integracije i za njih Narodna skupština mora da uradi mnogo, ali ona će to moći i svi nivoi vlasti će moći ako nastave ono što sada čine da u Srbiji sve crkve i sve verske zajednice,takođe, vode narod ka tim integracijama, jer to je ujednačavanje sa onim standardima koji su za sve nas zajednički, a svako od nas pred Bogom odgovara za istinu.”
XS
SM
MD
LG