Dostupni linkovi

Bralo osuđen na 20 godina


U obrazloženju presude, britanski sudac Iain Bonomy je rekao:

“S obzirom na krivična djela za koja vam je utvrđena krivica, a koja su izrazito teška i okrutna, te kada ne bi postojale nikakve olakšavajuće okolnosti, Pretresno vijeće bi (i ja naglašavam ovo bi) vama izreklo kaznu od najmanje 25 godina zatvora. Međutim, postoje faktori koji u materijalnom smislu idu u prilog modifikaciji te kazne, osobito vaše potvrdno izjašnjavanje o krivici prije suđenja, vaše kajanje i koraci u pravcu rehabilitacije. S obzirom na te faktore Pretresno vijeće vam izriče kaznu od 20 godina zatvora.”

Nakon što se prošle godine dobrovoljno predao Tribunalu, Bralo se pozitivno izjasnio o svih osam tačaka optužnice koja ga je teretila za ratne zločine počinjene uljeto 1993. godine u centralnoj Bosni. Između ostalog, Bralo je priznao da je kao pripadnik specijalne jedinice HVO-a Džokeri sudjelovao i u masakru oko sto mještana Ahmića. Prema vlastitom priznanju, upravo Bralo je u ovom napadu minirao ahmićku džamiju.

Bralo je prvi bosanski Hrvat koji je priznao odgovornost za ratne zločine. Nakon njega to je učinio i zapovjednik kiseljačkog HVO-a Ivica Rajić, što je tužilaštvu osiguralo detalje ”iz prve ruke” o zločinima HVO-a u centralnoj Bosni. Upravo zbog tih novih dokaza tužilaštvo je juče zatražilo obnavljanje suđenja Tihomiru Blaškiću, regionalnom zapovjedniku HVO-a koji je osuđen na 9 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG