Dostupni linkovi

Šta nosi rasformiranje Podgoričkog korpusa?


"Reorganizacija oružanih snaga je u nadležnosti Generalštaba i njihovo preformiranje mora odražavati potrebu država članica, u ovom slučaju Crne Gore", saopštio je, načelnik crnogorske Uprave za odbranu Borislav Lalević, povodom najave o budućem rasformiranju Podgoričkog korpusa, što je u intervjuu "Vijestima" nagovijestio načelnik Generalštaba Vojske Ljubiša Jokić. Prema riječima Lalevića, radi se o nastavku reformskog procesa u kom su ranije ukinute ratne jedinice, neke su izmještene sa teritorije Crne Gore u Srbiju, kao i još nekim promjenama:

"Planira se, iz Uprave za odbranu, takodje izmjestiti dio civilne zaštite u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ranije smo upoznati sa idejom drugačijeg organizovanja Mornarice itd. U tom kontekstu trebe posmatrati i gledanje o rasformiranju Podgoričkog korpusa koji je već u prethodnom periodu, u organizacijskom obliku već doživio odredjene promjene i formiranje, kao što je već najavljeno, novih sastava oružanih snaga u koje bi ušle i jedinice iz sastava Podgoričkog korpusa. Najznačajnije je to što ove promjene doprinose daljoj reformi oružanih snaga i sistemu u Crnoj Gori i što drže na potrebnom nivou sistem odbrane i bezbjednosti u Crnoj Gori."

* * * * *

Nakon što je načelnik Generalštaba VSCG Ljubiša Jokić najavio da će Podgorički i Novosadski korpus biti rasformirani tokom reforme sistema odbrane, te da će biti formiran novi sastav VSCG u koji će ući i pripadnici rasformiranih jedinica, otvara se pitanje da li ova reorgnizacija nagoveštava i podelu vojske. Genaral u penziji, nekadašnji komandant Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, sada predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić ističe u izjavi za RSE da je i samim vojnim ekspertima nejasan smisao ovakvih poteza i dodaje da su neke ranije odluke više ukazivale na moguću podelu VSCG.


“Prvo, i dosadašnje reforme su nekako išle u tom pravcu. Primer recimo stvaranje kopnenih snaga komande i odvođenje komande kopnenih snaga u Niš je nešto... to je u početku rađeneno, onda opet stvaranja operativnih snaga u Kragujevcu, a godinu pre toga gde je ukinut Kragujevački korpus. Mislim da se to ne radi transparentno i teško ko čak i od vojnih stručnjaka može da se snađe u toj reorganizaciji. Ja mislim da ova najava ukazuje na ono kad dođete u kancelariju ako ništa ne možete da promenite onda okrenete sto na drugu stranu, samo se vrti u krug a suštinsku promenu ni nema. Videćemo iza toga šta će se dogoditi rasformiranjem ove dve komande koje su već bile najavljivane pre ovoga. Ako se na referendumu naravno izjasne građani Crne Gore za samostalnost lako je to odvojiti, to nije problem. I vojska u tom smilsu neće praviti ni onda ni sad problem. Ne znam čemu ova zamajavanja sa tim promenama naziva, sa tim nečim što niko od tih stručnih ljudi ne može da se snađe niti to da razume šta je to, šta se događa.


Komentarišući mogućnost rasformiranja Podgoričkog korpusa koje je najavio načelnik Jokić, beogradski vojni analitičar, Aleksandar Radić kaže da bi tehnički bilo sasvim dovoljno ukinuti komandu Korpusa koja sada postoji i jedinice vezati za druge operativne komande. Prema riječima Radića, to je već učinjeno na prostoru centralne Srbije:

"Onda bi bile rasformirane paralelno i neke prištinske jedinice koje tada više ne bi imale svrhu. Znači, to su recimo: bataljon veze, zatim bataljon vojne policije i sitnije vojne jedinice koje se trenutno nalaze u Podgorici vezane za komandu Podgoričkog korpusa. Znači, brigade Kopnene vojske iz njegovog sastava bile bi samo prepotčinjene i to bi bilo sve što se tiče tehničke prirode posla. Znači, nije reč o nečemu što do sad nije činjeno, ili što predstavlja posebno novu stvar. Ove godine je to već izvršeno tako što su rasformirani korpusi na prostoru centralne Srbije i njihove jedinice su raspodjeljene izmedju komande Operativnih snaga i komande Kopnenih snaga."

Po Radiću, logično je da komanda Operativnih snaga preuzme na sebe sve vidove oružanih snaga, što bi trebalo da se dogodi u narednih godinu dana, jer je to planirano u sklopu reformi oružanih snaga čime bi Podgorički korpus trebalo da prestane da postoji. Medjutim, Radić iznosi rezervu prema sprovodjenju ovog plana zbog predstojećeg referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori:

"S obzirom na vrlo snažno izraženu volju crnogorskih vlasti za samostalnošću, trebalo bi očekivati da se posle referenduma, i eventualnog proglašenja samostalne Crne Gore, pokrene proces stvaranja samostalnih oružanih snaga i u tom slučaju, naravno, ugasila bi se Vojska Srbije i Crne Gore kakvu sada znamo. Tada bi Podgorički korpus i jedinice Mornarice i Ratnog vazduhoplovstva koje su stacionirane na prostoru Crne Gore postale dio novih oružanih snaga samostalne Crne Gore. Znači, postoje samo dva puta mogućeg razvoja: jedan je da se formira crnogorska vojska i drugi da jedinice Korpusa udju u sastav novih operativnih komandi koje će zaživeti 2007. godine."
XS
SM
MD
LG