Dostupni linkovi

BEOGRAD


U Beogradu je u subotu održana konferencija nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) na temu osoba nestalih na Kosovu.
Čelnica ove organizacije Nataša Kandić, koja je u prošlu subotu organizovala istovetnu konferenciju u Prištini, rekla je da je cilj skupa da "javnost u Srbiji pokaže da priznaje žrtve sukoba na Kosovu".
Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo rekao je na skupu da su procesi koji se u Srbiji vode protiv osoba optuženih za ratne zločine deo "neiskrene" kampanje dodvoravanja međunarodnoj zajednici kako bi se vlasti u Beogradu "prikazale što demokratičnijim".
"Ja ne mogu da pričam o tuđim zločinima, dok ne rešimo stvari u vezi sa zločinima počinjenim u naše ime... Masovne grobnice su naša bruka. Neću da govorim o Albancima, jer njihove grobnice su njihova bruka. Moramo da utvrdimo ko je to činio u naše ime", prenela je agencija "Beta" reči Nebojše Čovića.
Na skupu je objavljeno da je na listi Međunarodnog crvenog krsta 2.488 osoba sa Kosova koje se zvanično smatraju nestalima. Među njima je prema podacima ove nevladine organizacije 1.785 Albanaca, 538 Srba i 165 pripadnika ostalih naroda.
XS
SM
MD
LG