Dostupni linkovi

Propusti i podbačaji u procesuiranju predmeta iz martovskih nemira


U jednom izvestaju objavljenom u petak u Pristini sef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Werner Wnend je rekao da se propusti ne odnose samo na slucajeve procesuirane u sudovima, vec i u istrazi i tuzilastvu.

„Izvestaj je identifikovao jedna broj propusta u sudstvu i oblastima u kojima treba postici napredak. Od evidentnih problema, prema abasadoru Wnend obezbedjivanje dokaza je najveca prepreka sa kojom se vlasti susrecu

Od 426 lica koji su optuzeni za krivicna dela tokom martovskih nemira, 209 je kaznjeno, 12 je oslobodjeno od optuzbe dok je 110 slucajeva jos uvek u proceduri, dok su optuzbe povucene u 95 slucajva.

Na osnovu monitornga rada sudova u vezi sa slucajevima iz marta izvestaj identifikuje, kako se kaze, manje kazne za izvrsioce krivicnih dela.
Izvestaj ukazuje na problem obezbedjivanja dokaza , pretnje svedocima, ali i nedostatak volje da se svedoci o tome.

Medjutim OEBS ima i dokaze koji potvrdjuju pretnje tuziocima i sudijama u tretiranju slucajeva iz marta prosle godine, kaze se u izvestaju.

Sve je to uticalo da izvestaj izvuce zakljucak o postojanju propusta i podbacaju u sudstvu.

Ambasador Vnend je takodje rekao kako ne bi bilo korektno ako se kaze da je ceo sudski sistem na Kosovu podbacio.

„Kao zakljucak se moze reci da sudski sistem na Kosovu funkcionise, ali su potrebna nova unapredjenja“, rekao je ambasador Vnend.

Na kraju ovog izvestaja koji daju se preporuke i trazi od sefa UNMIK-a da potpise jednan pravilnik o zastiti svedoka.

Izvestaj zahteva kazne za advokate, medije ili druge javne sluzbenike ako otkriju identitet zasticenih svedoka.

I ostale preporuke se uglavnom odnose na obezbedjenje validnih svedocenja obezbedjujuci istovremeno garancije za zastitu svedoka od strane pripadnika Kosovske policijske slzube.

Proslogodisnji martovski nemiri su iza sebe ostavili iza sebe 19 ubijene i 500 povredjene osobe Tokom ovih nemira je zapaljeno 830 kuca raselilo se vise od 3000 osoba i osteceno i unisteno 30 verskih objekata SPC.
XS
SM
MD
LG