Dostupni linkovi

Crnogorski pravosudni repovi


Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, Ratko Vukotić kazao je da će nakon odbijanja sudije nikšićkog Osnovnog suda, Sanje Jovović. da podnese ostavku on, u skladu sa ovlašćenjima, pokrenuti postupak za njeno razriješenje:

„Jedno je potpuno izvjesno, da smo sve sudije Vrhovnog suda konstatovali da se kod sudije Jovović ne mogu ostvariti prava, da ona radi nezakonito i da bi samo njen dalji opstanak u nikšićkom sudu izazvao još veće probleme građanima koji ostvaruju svoja prava pred sudom i drugim učenicima u sudskim postupcima. Ja ću, svakako, u najkraćem roku podnijeti zahtjev za njeno razriješenje Sudskom Savjetu koji će ocijeniti da li ima uslova za njeno razriješnje ili ne i, ako bude zakonskih uslova, tražiti i njenu suspenziju prije konačne odluke Skupštine, pod uslovom da Savjet predloži Skupštini razriješenje sudije Jovović“.

Vukotić je pojasnio da je, ocjenjujći rad Osnovnog suda u Nikšiću, utvrđeno da je taj sud nedovoljno ažuran i zatražio ostavku sudije Sanje Jovović, zbog nezakonitog rada koji je na zajedničkoj sjednici javno iznijet:

„Sudija Čabarkapa, dugogodišnji sudija Vrhovnog suda, je pred svim sudijama Osnovnog suda u Nikšiću i pred više sudija Vrhovnog suda i pred predsjednicima Osnovog suda, iznio niz primjedbi na rad sudije Jovović. Prije svega je konstatovao da ona nezakonito postupa u skoro svim predmetima i to je potpuno javno iznio i konstatovao konkretnim primjerima u predmetima u kojima je postupala sudija Jovović. Njegovo izlaganje bilo je više puta prekidano od strane sudije Jovović, što nijedan drugi sudija, a ima ih ukupno petnaest u Osnovnom sudu u Nikšiću, nije ispoljio nego se ponašao u skladu sa sudijskom etikom“.

Nakon što joj je preporučeno da podnese ostavku, sudija Sanja Jovivić je, odbijajući da to učini, u obraćanju medijima iznijela niz teških optužbi i kvalifikacija na račun samog predsjednika Vrhovnog suda, korupcije u sudstvu i tužilaštvu, te najavila da će: „Pojaviti se kao svjedok u vezi sa optužnicom za mafijaško udruživanje i organizovani kriminal protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića“, te da će ponovo otvoriti aferu S.Č., ističući da će ona imati “povoljan ishod za oštećene». Predsjednik Vrhovnog suda za naš program kaže da nije dataljno upoznat sa optužbama koje je sudija Jovović iznijela u medijima, a što se tiče optužbe da joj je on javno prijetio, Vukotić kaže:

„Ja bih vam sugerisao, razgovarajte sa njenim kolegama u nikšićkom Sudu koji je, očigledno, najbolje poznaju. Da vam kažem apsolutnu istinu. Prvi moj susret i prvo moje viđenje sudije Jovović bilo je na jučerašnjoj sjednici u Osnovnom sudu u Nikšiću. Nikakvih prijetnji, ni njoj, ni bilo kom sudiji u Crnoj Gori nikada nijesam uputio. Ja njen rad i njeno ponašanje nijesam znao dok taj rad juče nije ocijenio i iznio sudija Čabarkapa, sudija Vrhovnog suda, koji je pregledao ne samo njen način postupanja u predmetima, nego i načine postupanja drugih sudija“.

Naši pokušaji da dođemo do sudije Sanje Jovović, da bi nam pojasnila na čemu temelji iznesene optužbe, odnosno kakvim dokazima raspolaže za afere protiv premijera Mila Đukanovića o švercu duvana i slučaju seks trafikinga S.Č, te zašto se tek nakon što joj je zatražena ostavka odlučila da progovori o već nekoliko godina starim aferama, na žalost, nijesu urodili plodom.

Povodom ovog slučaja za naš radio Stanko Marić, član Sudskog savjeta i predsjednik Udruženja pravnika, kaže da je sudija Jovović, svoje optžbe trebala da iznese prije nego je njen radni status doveden u pitanje:

„Ona, naravno, kao sudija koji ima pravo da podnosi prijave i to je legitimno pravo svakog građanina, pa i sudije, tako da ja tu nemam nikakve primjedbe na podnošenje prijava, ali nije dobro ako se one tek obznane onda ako neko bude povrijeđen u smislu dovođenja u pitanje ravnopravnog statusa. Samo to zahtjev predsjednika Vrhovog suda da podnese ostavku i njeno neprihvatanje je opet i pravo predsjednika i njeno pravo da to neprihvati. U tom slučaju, ukoliko predsjednik Osnovnog suda ili Višeg ili Vrhovnog suda podnesu zahtjev za utvrđivanje odgovornosti sudije Sudski savjet će formirati komisiju kako je to zakonom predviđeno koja će utvrditi da li postoje elementi odgovornosti sudije ili ne. U svakom slučaju, nadam se da neće utvrđivati odgovornost sudija sa stanovišta da li je ili ne podnosio krivične prijave, nego samo sa stanovišta njegovog rada“.

* * * * *

I u crnogorskom parlamentu koji raspravlja o sudskim taksama bilo je riječi o slučaju sudije Sanje Jovović koja je, nakon što joj je zatražena ostavka zbog nezakonitog rada, saopštila da ima dokumente koji bi italijanskom pravosuđu, koje se bavi istragom šverca duvana, mogli biti vrlo interesantni.


Poslanik Srpske narodne stranke Novica Stanić danas je iskoristio prisustvo ministra pravde Željka Šturanovića u crnogorskom parlamentu i od njega zatražio da se odredi oko izjavi sudije nikšićkog Suda Sanje Jovović koja je, nakon što je predsjednik Vrhovnog suda pozvao da podnese ostavku zbog neprofesionalnosti i neažurnosti, putem medija zaprijetila crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću, tvrdeći da raspolaže kompromitujućom dokumetacijom o švercu duvana koja bi bila interesantna i italijanskim tužiocima:

„Mislim da danas da raspravljamo o sudskim taksama, a da se ne odredite u odnosu na ovu izjavu, ja znam da Vi nijeste ni sud, ni sudija da presuđujete, ali ste ministar pravde i mislim da poslanici u Skupštini Crne Gore i ukupna crnogorska javnost, građani Crne Groe koji prate prenos ove Skupštine, zaslužuju da kažete nešto o toj izjavi“.

Odgovarajući na poslaničko pitanje ministar pravde Željko Šturanović kaže da je čuo za tvrdnje sudije Sanje Jovović, iako nije imao vremena da ih pročita. Šturanović je poručio sudiji Jovović da svu dokumentaciju kojom raspolaže dostavi državnom tužiocu i nadležnim državnim organima:

„I ukoliko se procijeni da preko međunarodne pravne pomoći treba da se proslijedi negdje drugo, budite sigurni da Ministarstvo pravde, kao što je i uvijek radilo preko međunarodne pravne pomoći, će to dostaviti onamo gdje bude naznačeno. Sami ste rekli da nije ministar pravde ni taj koji sudi, ni koji tuži, ali to treba dostaviti onda nadležnim organima i da nadležni organi u zakonom utvrđenom postupku kažu svoje“.
XS
SM
MD
LG