Dostupni linkovi

Jedino Bog može pomoći


Povodom vijesti da je stranka G 17 plus započela akciju prikupljanja potpisa građana Srbije kako bi se dosadašnja himna državne zajednice „Hej, Sloveni“ zamijenila srpskom pjesmom „Bože pravde“ uoči svjetskih prvenstava u fudbalu i vaterpolu, razgovarali smo sa Vladimirom Homanom, funkcionerom G 17 plus, koji za naš radio kaže da je neprikladno da se na svim manifastacijama i dalje izvodi himna stare Jugoslavije.


HOMAN: Našim sportistima je neprijatno, stranci nam se čude i mislimo da je vreme da pred sledeću godinu kada imamo dosta sportskih takmičenja u kojima naše reprezentacije učestvuju da bi bio red da tu himnu promenimo, jer sve što smo dobili od nasleđa SFRJ je nešto loše, kao što je i ta himna „Hej, Sloveni“, pokrenuli smo tu građansku inicijativu, peticiju. To nam dozvoljava Ustavna povelja Srbije i Crne Gore da pokrećemo peticije i građanske inicijative da se tako nešto uradi. Akcija će trajati nekoliko mesece, ako bude potrebno. Ovo će biti, po meni, jedna vrsta referenduma građana Srbije o tome šta misle, između ostalog, o državnoj zajednici, obzirom da čak ni toliko ne može da bude funkcionalna i operativna da promeni jednu pesmu, jednu himnu.

RSE: Vi još govorite o zajedničkim reprezentacijama, o državnoj zajednici. Da li strahujete kako će građani Crne Gore doživjeti ovaj predlog i nametanje srpske izvorne, srpske pjesme kao zajedničke himne? Da li će to možda biti shvaćeno kao politička provokacija?

HOMAN: Ne vidim zašto bi bilo. Nek građani Crne Gore predlože nešto drugo da vidimo u čemu možemo da se nađemo, a što je i činjenica to je da je i pre rata, pre Drugog svetskog rata, su naše dve države živele u jednoj Kraljevini Jugoslaviji i da je tada bila jedna himna u kojoj je bila i „Bože pravde“ kao deo te himne, da su građani i Srbije i Crne Gore tu himnu doživljavali kao svoju himnu, da je bila dinastija Karađorđevića, vladajuća dinastija, da tada nije bilo nikakvih takvih problema.

RSE: Govorite o nekim zajedničkim pjesmama, o nekom zajedničkom folkloru. Da li to znači da bi bili voljni da prihvatite kao himnu „Oj, svijetla majska zoro“?

HOMAN: Znate šta, država Srbija ima devedesetpet posto obaveza koje mora da ispunjava u održanju i očuvanju državne zajednice Srbija i Crna Gora, a pedeset posto prava. Devedesetpet odsto obaveza je na nama, pa mislim da imamo prava da predložimo i devedesetpet posto, kad bi se malo šalili, himne.

* * * * *

Zabilježili smo i reakcije relevantnih političkih i sportskih funkcionera u Crnoj Gori na inicijativu G 17 plus da se dosadašnja himna državne zajednice zamijeni srpskom pjesmom „Bože pravde“.


Komentarišući inicijativu stranke G 17 plus Mlađana Dinkića koja je započela prikupljanje potpisa u Srbiji kako bi se za himnu državne zajednice proglasila srpska pjesma „Bože pravde“, visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković za naš radio kaže da nema ništa protiv toga da se Srbija bori za svoju himnu, a dodaje da intoniranje može otpočeti tak po osamostaljenju Crne Gore:

„Za mene je gospodin Dinkić jedan trapavi srpski nacionalista, ali nevjerovatno u toj svojoj trapavosti on je i dosljedan, s tim što ponekad ne završava misao. U ovom slučaju je rekao „Bože pravde“ – srpska reprezentacija, ja sam za, nije završio misao, ali prethodno treba da se razdvojimo od Crne Gore, jer ona ima i svoju himnu i svoju zastavu i svoj grb, a može da ima, apsolutno, ne u svim u kojima će imati Srbija, ali većini sportova reprezentacije koje će biti bolje i od srpske reprezentacije, zašto to ne reći“.

Momir Đurđevac, sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore, kaže da je opšte poznato da građani i navijači zvižde pri intoniranju sadašnje himne „Hej, Sloveni“, al smatra da ni nametanje srpske pjesme „Bože pravde“ ne bi bilo pravo rješenje:

„Znam da se nimalo prijatno ne osjećaju naši sportisti, pogotovo fudbaleri, kad dođe trideset, četrdeset, pedeset hiljada ljudi na stadion, kad se zviždi himni „Hej, Sloveni“, ali opet mislim da nije ni ovo rješenje što predlaže G 17 plus. Treba dobro sjesti i razmisliti u ovom periodu koje bi to adekvatno rješenje bilo ili možda je rješenje sačekati još ovih par mjeseci da vidimo što će bit sa državnom zajednicom i onda nakon toga donositi odgovarajuće odluke“.

U opozicionoj Srpskoj narodnoj stranci, međutim, na inicijativu stranke G 17 plus gledaju kao na idealno rješenje:

„Prihvatljiva je ta inicijativa za Srpsku narodnu stranku. Izgleda da nam, s obzirom na stanje u Crnoj Gori jedino Bog može pomoći, pa zato i treba „Bože pravde“. Prihvatamo „Bože pravde“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG