Dostupni linkovi

Slavlje zbog oslobađajuće presude


Kao razloge za oslobađanje Fatmira Ljimaja i Isaka Musliua, Haški tribunal je naveo da njih dvojica, uz osuđenog Haradina Baljaja, ne snose dio krivice za zločine nad civilima u logoru Lapunšnik. Sud je ocenio da Tužilaštvo nije dokazalo da su Ljimaj i Musliu bili na komandnim položajima i da su imali kontrolu nad pripadnicima Oslobodilačke vojske koji su držali zarobljene albanske i srpske civile u Lapušniku, od maja do jula 1998. godine.

*****

Građani Prištine i drugih kosovskih gradova slave oslobađajuću presudu Haskog Tribunala za bivše pripadnike OVK. Uličnim marševima, sirenama, vatrometom, muzikom, na hiljade ljudi slavi slobodu za Fatmira Ljimaja i Isaka Musljijua.

Nakon oslobađajuće presude za Ljimaja i Musljiua, u prvim reakcijama građani, institucije i političke partije ocenjuju da je pravda zadovoljena.

Politički savetnik predsednika Skupštine Kosova, Ramuš Tahiri, kaže za Radio Slobodna Evropa kako je odluka Haškog suda dočekana sa olakšanjem:

“Oslobađajuća presuda Haškog tribunala za bivšeg poslanika Skupštine Kosova i šefa parlamentarne grupe DPK primljena je s olakšanjem i sa uverenjem da je pravda zadovoljena. To će uticati na relaksaciju odnosa i atmosfere.”

Trojica bivših pripadnika OVK su uhapšeni u februaru 2003. godine. U vreme hapšenja Ljimaj je bio šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

Portparol te partije, Vljora Čitaku, kaže kako je oslobađajućom presudom pravda pobedila:

“To nije pobeda samo gospodina Ljimaja već i celog Kosova. To je dokaz da smo vodilili pravden rat i da zaslužujemo slobodu koju danas uživamo.”

Istovremeno, u prvim reakcijama kosovskih Srba, oslobađajuće presude Ljimaju i Musljiuu tumače se kao dvostruki kriteriji. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da se posle ove presude može zaključiti jedino da Haški tribunal ima jedan kriterijum prema Srbima, a drugi prema svima drugima:

"Oba su bila osumnjičena za teška krivična dela, po ličnoj odgovornst, ali i komandnoj odgovornosti. Ako to nije bilo dovoljno, postavlja se pitanje da li će krivično delo po komandnoj odgovornosti biti primenjeno na bilo kog Albanca i ko je onda odgovoran za proterivanje 200.000 Srba i 1.000 ubijenih i još toliko kidnapovanih i nestalih i svu uništenu imovinu Srba.”

Ivanović kaže da takva presuda može imati i direktne posledice na Kosovu:

"Za sada je to izazvalo veliku pucnjavu, veselje, u južnom delu Kosova. Ne znam šta bi mogao biti sledeći potez. U svakom slučaju, to je indirektna poruka Albancima da su dobro radili 1999. i 17. marta 2004.”
XS
SM
MD
LG