Dostupni linkovi

Osnovana Komunistička partija


Uz zvuke Internacionale, ispod slike Josipa Broza Tita i komunističke zastave sa srpom i čekićem danas je, u simboličnih pet do 12.00, na nekadašnji jugoslavenski praznik Dana Republike, u Vukovaru osnovana Komunistička partija Hrvatske. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je bilo pedesetak, uglavnom starijih osoba od kojih su neke došle i iz Istre i Dalmacije, rečeno je kako Hrvatska danas dobiva istinsku lijevu stranku koja će se boriti za povratak dostojanstva radničke klase.

Objašnjavajući zašto se skup održava upravo u Vukovaru, inicijator za osnivanje Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak rekao je da su to učinili zbog toga što je nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. i pobjede SDP-a u tom gradu, tadašnji predsjednik Tuđman rekao: Zapamtit će nas crveni Vukovar. I mi smo zapamtili tu rečenicu rekao je Batak i dodao:

„Dobili smo podršku iz Bosne i Hercegovine, dobili smo podršku iz Srbije i Crne Gore, Makedonije, Slovenije, čak smo dobili i podršku iz Sjedinjenih Američkih Država. Od danas zvanično krećemo punom parom, i vjerujem da će, od današnjeg dana, građani Republike Hrvatske osjetiti da se na hrvatskoj političkoj sceni konačno pojavila stranka realne lijeve opcije. I da će u neko dogledno vrijeme to rezultirati pozitivno za sve građane Republike Hrvatske.“

Nekadašnji Titov krojač i posljednji sekretar Saveza komunista Jugoslavije u maršalovom uredu, Đorđe Stojanović, kaže kako žali za vremenom u kojem je sve bilo bolje i u kojem su ljudi živjelo složno i mirno:

„Svi smo se jednako voljeli, slagali, cijenili. Valjda je vrijeme pregazilo to.“

Radoslav Ilić došao je čak iz Umaga u Istri kako bi prisustvovao osnivačkoj skupštini Komunističke partije:

„Jedva sam čekao da se taj moj životni san ostvari, da ta komunistička partija opet dođe na mesto koje joj pripada. Da ovog naroda spasi iz ove krize u kojoj se danas nalazimo.“

A na pitanje, zašto se i ona kako i pedesetak danas prisutnih, odlučila pristupiti Komunističkoj partiji Hrvatske, Jelena Radić iz Vukovara kaže:

„Da jednostavno, običan narod, na neki način, počinje živiti. Od kada je došlo do raspada nekadašnje Jugoslavije, novokomponovane države su uništile radničku klasu.“

Na današnjoj osnivačkoj skupštini inicijator ideje za osnivanje Komunističke partije Hrvatske Dragan Batak izabran je i za njenog predsjednika. Stranka će podnijeti zahtjev za registracijom u roku od dva tjedna, o potom će početi izdavati i partijske knjižice. Unatoč prijetnjama koje je najavljujući osnivanje Komunističke partije Batak primao, današnji je skup u Vukovaru prošao bez i najmanjeg izgreda.
XS
SM
MD
LG