Dostupni linkovi

Uhapšen bivši predsjednik RS


Maja BJELAJAC

U Istočnom Sarajevu danas uhapšeni Mirko Šarović, bivši predsjednik RS-a, i Milorad Govedarica, bivši direktor Direkcije robnih rezervi RS-a, u vezi sa, kako nezvanično saznajemo, istragom o poslovanju Privredne banke Srpsko Sarajevo.


Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, uz pomoć snaga EUFOR-a, uhapsili su jutros bivšeg predsjednika RS-a Mirka Šarovića i bivšeg direktora Direkcije robnih rezervi RS-a Milorada Govedaricu. Ovo je Radiju Slobodna Evropa potvrdila portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, Danka Tešić:

“Policija RS-a raspolaže informacijom da su jutros oko 10 sati lišeni slobode Milorad Govedarica i Mirko Šarović. Nismo učestvovali u ovoj akciji koju su izveli pripadnici SIPE, uz podršku EUFOR-a.”

Privremeni upravnik ove banke, Tobi Robinson, tužila je u junu ove godine Srpsku demokratsku stranku i grad Istočno Sarajevo zbog, kako je navela, višemilionskog duga koji su prema ovoj banci napravile fiktivne firme "Spekta" iz Pala i "Matres" iz Istočnog Sarajeva. Suština tužbe Tobi Robinson sastoji se u podatku da je osnivač ovih firmi bio SDS, a da su kreditna sredstva koja su firme dobile od Privredne banke utrošena na predizbornu kampanju ove stranke. Mirko Šarović bio je predsjednik Povjereništva grada Srpsko Sarajevo koje je osnovalo preduzeće “Matres”, dok je Milorad Govedarica bio direktor ovog preduzeća. A pripadnici EUFOR-a jutros su dolazili i u kuću Milovana Cicka Bjelice, bivšeg funkcionera SDS-a i nekadašnjeg savjetnika u firmi “Spekta”:

“Bio sam na kafi i neko mi je javio da kod kuće ima nekoliko automobila međunarodnih stabilizacionih snaga. Kada sam gore pošao, oni su već bili otišli. I ovaj momak jedan što je bio gore, šura, rekao je: ’Imate li nalog?’ ’Nemamo nalog’, i oni su se vratili. I ja sam obavijestio svog advokata, koji me zastupa kad je u pitanju Privredna banka, jer sam i ja imao građansku parnicu za ovaj kredit SDS-a i preduzeća “Spekta”, i dao sam mu punomoć da ode da vidi. Ako sam ja taj, ja dobrovoljno istog momenta idem, javljam se.”
XS
SM
MD
LG