Dostupni linkovi

Nove trgovine mandatima


Iako je i ranije tokom ovog skupštinskog saziva uz prelaze poslanika, uglavnom ka vladajućoj koaliciji, bilo i tvrdnji o njihovoj kupovini, a jedan takav slučaj završio se izlaskom poslanika Demokratske stranke iz Parlamenta, nikada do sada, kada je uoči izglasavanja budžeta vladajuća koalicija ostala bez dva poslanika G17 Plus, nije reagovano tako ekspresno. Toliko ekspresno da su po tvrdnji Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije u suprotnosti delovodni brojevi pod kojima su zavedena određena akta. Dušan Petrović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, optužio je predsednika i sekretara Parlamenta za falsifikovanje službene isprave i kršenja Zakona o izboru narodnih poslanika:

“Administrativni odbor je raspravljao o ostavci navodnoj gospođe Lalić, koja je zavedena pod rednim brojem 2756, a predata je u 11.00 sati pre podne, a da je gospođa Lalić obavestila predsednika Skupštine Predraga Markovića dopisom zavedenim pod rednim brojem 2754 predatim u 11.15 sati. U ovu Skupštinu je zaveden pod kasnijim terminom akt koji ima niži redni broj od akta koji je zaveden pod ranijim terminom. Ja postavljam pitanje: šta je sledeće gospodine Koštunica?"

I Sovranije Čonjagić, sada već bivši poaslanik G17 Plus, za naš program tvrdi da se nije odrekao svog poslaničkog manadata, već da je samo najavio da neće podržati budžet i da je za tako nešto dobio odobrenje od Poslaničkog kluba G17 Plus:

“Na skupštinsku pisarnicu sam odneo jednu predstavku i predao gospodinu Predragu Markoviću i gospodinu Tomislavu Nikoliću, predsedniku Administrativnog dobora, kojom ih obaveštavam da moja ranije potpisana blanko ostavka ne važi i da ja i dalje želim da budem poslanik u Skupštini Srbije.”

Ovaj slučaj oduzimanja mandata ponovo je aktuelizovao priču o kupovini poslanika koja se po pravilu pripisuje Bogoljubu Kariću, lideru Pokreta Snaga Srbije, koji je postao parlamentarna stranka prelaskom jednog poslanika Srpske radiklane stranke. Upravo ta navodna kupovina poslanika je novinarima ponuđena kao odogovr od G17 Plus umesto konkretnog objašnjenja na tvrdnje demokrata i SDP. Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 Plus, koja izdejstvovala da Administrativni odbor oduzme mandate njihovim poslanicima Vesni Lalić i Sovraniju Čonjagiću i zameni ih drugim poslanicima sa liste:

“Svako ima pravo na pravni lek i ja u to ne ulazim, ali je zanimljivo da postoje dva advokata kao što su Ljilja Nestorović i Dušan Petrović, koji su izgleda veza sa Bogoljubom Karićem. Moraćete njih da pitate šta je njihov motiv, zašto je njihov motiv da ne prođe budžet, a to znači da ne dobijemo otpis duga od 700 miliona dolara, zašto žele da ruše državu?”

Pitanje za vas je ovo: što se razlikuju delovodni brojevi?

“Ja kao matematičar sam jedan častan narodni poslanik ovde u Skupštini Srbije i danas sam branio državu.”

A Dušan Petrović, šef poslaničke grupe demokrata, na optužbe iz G17 Plus o povezanosti sa Bogoljubom Karićem samo kaže:

“Ministar Dinkić se fiksirao na moju ličnost duže vreme unazad i to je jedna psihopatološka pojava koju ja nisam kompetentan da objašnjavam.”

U trgovinama se ne pominje samo Karić, već trgovanja unutar same vladajuće koalicije, uoči glasanja bitnih za opstanak Vlade. I o jednom i o drugom novinare je ponovo obavestio Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radiklane stranke:

“Neki su pre neki dan izlazili za govornicu pa govorili, evo, mi kritikujemo Koštuničinu vladu, loš je budžet. Evo ih danas glasaju k’o bele lale. Čujem da su neki dobili posebne povlastice i neka preduzeća čak na upravljanje zbog toga što su glasali za budžet. Tako je SPO, recimo, dobio Geneks na upravljanj, da vas obavestim. Nisam još uspeo da saznam šta su drugi dobijali, ali to kad bide, saznao obavestiću vas. Znam sigurno da je jedan poslanik izašao za govornicu i rekao da mu je Bogoljub Karić nudio novac. To je Mika Vlaović.”

Međutim, u Srpkom pokretu obnove kažu da nisu imali ni primedbe ni amandmane na budžet. Sanja Čeković, poslanik SPO:

“Sve što spočitavanju SPO, dakle dobijanje bilo kakvog mesta direktorskog u Geneksu, u ovom momentu SPO nije dobio direktora Geneksa. A ako je u pitanju Geneks, koalicionim sporazumom kada je SPO ušao u Vladu Republike Srbije, dakle pre dve godine, mi smo dobili dva direktorska mesta, direktora Jata i Geneksa. Dakle do ovog momenta SPO drugo direktorsko mesto nije dobio. SPO ničim, baš ničim nije trgovao kada je u pitanju budžet.”

Kupovina poslanika pominjala se u više navrata u ovom skupštinskom sazivu, a ta priča pratila je prelaske poslanika sa jedne na drugu stranu. Ali je ovo prvi put da je reagovalo tužilaštvo, uoči glasanja o budžetu na čemu vlada polaže test svoje stabilnosti. Zabeležno je da je devet posalnika napustilo Srpski pokret obnove i da deluju kao nezavisni poslanici u okviru poslaničke grupe Nove Srbije Velimira Ilića. Srpsku radikalnu stranku napustilo je dvoje poslanika od kojih je jedan prešao u Karićevu stranku. Jedan poslanik Socijaldemokrastske partije napustio je stranku i priklonio se vladajućoj koaliciji. Demokratska stranka napustila je Parlament zbog toga što mandati dvojici poslanika iz Sandžaka sa njihove izborne liste nisu zamenjeni mandati kada su napustili Poslanički klub DS, ali je oduzet mandat poslaniku Demokratske stranke Srbije koji je prišao demokratama.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radiklane stranke, upozorava da se nakon izglasavanja budžeta ne sme stati sa proverom o navodnoj kupovini poslanika:

“Ali to treba da bude princip i za Srpsku radikalnu stranku i za svakog drugog, a ne da to, ovaj Stevanović može, a ovima ćemo ovako, ne znam ni ja kako to da funkcioniše. Za Lekića nećemo da proveravamo i nije važno da li se to dogodilo, ali ćemo samo za Vlaovića da proverimo. Ja se nadam da će tu da se uspostavi princip jednakopravnosti pred zakonom i da to nije imalo veze sa budžetom i sa tim da samo to treba da se izglasa i onda smo posao završili.”
XS
SM
MD
LG