Dostupni linkovi

Kletva za budućnost


U subotu veče, u organizaciji Vijeća narodnih skupština, u prisustvu predstavnika dijela srpskih opozicionih stranaka, i uz specijalnog gosta - srpskog mitropolita Amfilohija - obilježena je godišnjica Podgoričke skupštine.

Za neupućene, to je ličilo na jedan od mnogih, sličnih, skupova opozicionih srpskih partija u Crnoj Gori: vlast se napada na sva zvona, padaju zakleteve da će biti svrgnut nenarodni režim i bodri se opstanak zajedničke države…

Proslava 87. godišnjice Podgoričke skupštine bila je, međutim, više od toga: bila je to demonstracija poraznih političkih ideja.

Formalno, Vijeće narodnih skupština na čelu sa srpskim mitropolitom Amfilohijem zalaže se za opstanak zajedničke države Srbije i Crne Gore. Neformalno ali stvarno - ti ljudi su u subotu veče slavili dan kada je nestala Crna Gora kao država.

Istorija dobro pamti: ‘918 godine, u surovoj međunarodnoj igri, Crnogorci i njihov kralj Nikola bili su prevareni. Iako na strani sila pobjednica, Crnogorci su ostali bez prava na sopstvenu državu.

Suština slavljenja Podgoričke skupštine je u stvari oživljavanje mučne prošlosti i obnavljanje dva politička zahtjeva - da se Crna Gora ugasi kao država i da se Crnogorci silom drže u pokornosti.

Zalažući se za ideje Podgoričke skupštine, srpski mitropolit Amfilohije i njegovi sljedbenici iz Vijeća narodnih skupština ne zalažu se za zajedničku državu već za ideju velikosrpske dominacije i brisanja imena Crne Gore sa spiska država. I što je najčudnije, bilo je ozbiljnih predloga da se dan Podgoričke skupštine slavi kao državni praznik.

Državno slavljenje datuma Podgoričke skupštine bio bi presedan kakvog nema u svijetu: Crna Gora bi bila jedina država koja slavi dan svog nestajanja. Otprilike kao kada bi Francuska slavila dan kada su njemačke trupe zauzele Pariz i ukinule francusku Republiku.

Stoga, kada govore o zajedničkoj državi, Amfilohije i njegovi zagovaraju u stvari ideju o prisajedinjenju Crne Gore. To je ona ista ideja koja traje decenijama i koju je Milošević početkom devedesetih umalo pretvorio u stvarnost.

Danas je ta ideja u manjini. Nedavni vikendaški skup bojkotovale su pristalice najjače opozicine stranke – Bulatovićeve Socijalističke narodne partije. Bez te snage, pobornici ideja Podgoričke skupštine osuđeni su da ostanu na društvenoj margini i da gledaju uživo vlastitu najcrnju noćnu moru: da Crna Gora opstaje uprkos svim njihovim naporima.

Na kraju, ima simbolike što je subotnji skup u dvorani nekadašnjeg Doma omladine protekao bez omladine i što su u foteljema sjedjele odreda sijede glave. To je dokaz da zagovornici ideje o brisanju države Crne Gore više nemaju budućnost pred sobom.
XS
SM
MD
LG