Dostupni linkovi

Potrebni fondovi za povratak


Babljak kod Uroševca i Zočište kod Orahovca su mesta u kojima se ove godine najviše radi na povratku raseljenih Srba. Portparol Ministarstva za zajednice i povratak Fatmir Šeholi kaže da se na Kosovo ove godine vratilo 1700 lica:

“Jedan od glavnih projekata koji je finalizovan je selo Zočište, kod Orahovca, u kojem su izgrađene 44 kuće za 225 povratnika. Takođe je i Babljak kod Uroševca dobro realizovan. Istovremeno, veoma je važno da je na Kosovu u urbanim sredinama bilo pojedinačnih slučajeva povratka raseljenih.”

Ministarstvo je pripremilo 19 projekata za povratak raseljenih, za čiju je realizaciju potrebno najmanje 30 miliona evra, koje Vlada Kosova nema. Šef UNMIK-ove Kancelarije za povratak i zajednice Kilijan Klajnšmit (Kilian Kleinschmidt) slaže se s činjenicom da su za održiv povratak potrebni milioni:

“Trideset miliona može biti namenjeno samo ljudima koji žele da se vrate bez obzira na nesigurnosti vezane za pitanje statusa ili drugo. Ali najvažnije je da se pronađu novi načini za finansiranje različitih aktivnosti koje će pomoći ljudima da se prilagode novim uslovima života.”

Istovremeno, veoma važnim se ocenjuje jačanje uloge opština i privatnog sektora, koji mogu na različite načine finansirati povratak, a posebno smeštaj povratnika. Međutim, najveći problem, kaže Šeholi, ostaje zaposlenje:

“Na osnovu različitih aplikacija može se zaključiti da 90 odsto raseljenih lica kao prvi zahtev ističe zaposlenje, zatim sledi obrazovanje, a na trećem mestu je bezbednost.”

Šeholi ističe kako Ministarstvo teži da ostvari održiv povratak, te da se u tom pogledu razmatra mogućnost izgradnje malih preduzeća za zaposlenje povratnika. Istivremeno, kako ocenjuje Klajnšmit, ekonomski problemi pogađaju kako povratnike, tako i celokupno stanovništvo:

“Mnogo ljudi napušta Kosovo i odlazi na Zapad, a najviše odlaze kosovski Albanci. Stoga to je problem koji pogađa sve, ali ipak najteže je manjinama.”

Kako kosovske institucije nemaju fondove, Ministarstvo za povratak se nada da će uskoro biti organizovana međunarodna donatorska konferencija za realizaciju tog procesa, posebno pošto se očekuje da se u narednoj godini na Kosovo vrati između 4.500 i 5.000 raseljenih lica.
XS
SM
MD
LG