Dostupni linkovi

BAKU


Azerbejdžanska policija je upotrebila u glavnom gradu Bakuu suzavac i vodene topove kako bi razbila demonstracije pristalica opozicije koji traže ponavljanje parlamentarnih izbora održanih 6. novembra.
Pristalice opozicije, koje smatraju da su izbori bili lažirani, mirno su demonstrirale u subotu sedeći na centralnom gradskom trgu. Policija je intervenisala kada su istekla dva sata na koliko su opoziciji bili dozvoljeni protesti rekao je novinaru Radija "Slobodna Evropa" / Radija "Sloboda" u Bakuu jedan od demonstranata.
Opozicija je objavila da je nekoliko njenih pristalica teško povređeno i da je za sada nepoznat broj opozicionara uhapšen. Opozicija navodi i to da će istrajati u protestima sve dok njeni zahtevi ne budu ispunjeni.
Američka ambasada u Bakuu je objavila da Sjedinjene "snažno osuđuju" policijsko nasilje i "neopravdanu i neizazvanu upotrebu sile protiv građana koji su mirno upražnjavali svoje pravo na slobodu okupljanja".
Opozicija je objavila da će istrajati u protestima sve dok njeni zahtevi ne budu ispunjeni.
Centralna izborna komisija Azerbejdžana je objavila u sredu konačne rezultate izbora prema kojima je od 125 poslaničkih mandata vladajuća stranka "Novi Azerbejdžan" osvojila 58, nezavisni kandidati pedesetak mesta, a opozicija 11 mesta.
Ustavni sud bi u roku od sedam dana trebalo da potvrdi rezultate.
XS
SM
MD
LG