Dostupni linkovi

PODGORICA / TIRANA


Marti Ahtisari (Maarti), posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova ponovio je u subotu u Podgorici da međunarodna zajednica neće dozvoliti podelu Kosova ili pripajanje tog područja ili njegovih delova drugim državama kao i da veruje u duže međunarodno prisustvo na Kosovu bez obzira na to kakav bude status tog područja.
Bivši predsednik Finske je rekao da je boravio u Crnoj Gori pošto stavove vlasti u Podgorici smatra važnim bez obzira na činjenicu da predstavnici Crne Gore ne učestvuju u pregovorima o statusu Kosova.
Kabinet predsednika Crne Gore je objavio da je predsednik Filip Vujanović rekao da pitanje državnog statusa Crne Gore nema neposrednu vezu sa rešavanjem kosovskog pitanja.
"Za mene je važno samo da znam šta će se dešavati, ali nije moje da razgovaram o crnogorskom referendumu ili o drugim referendumima u regiji", rekao je Marti Ahtisari u subotu na konferenciji za medije u Podgorici.
Predsednik Albanije Alfred Mojsiu i premijer Salji Beriša (Sali Berisha) rekli su u subotu u Tirani međunarodnom posredniku za Kosovo da će njihova zemlja biti kooperativna tokom pregovora o statusu ali su naveli i to da smatraju da bi budućnost trebalo odrediti u skladu sa voljom naroda Kosova.
Posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova prvi krug razgovora sa zvaničnicima država regije trebalo bi da završi u Skoplju.
XS
SM
MD
LG