Dostupni linkovi

Zahtjev Ustavnom sudu BiH izazvao reakcije u RS


Zahtjev Sulejamana Tihića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije, za ocjenu ustavnosti naziva Republika Srpska većina stranaka iz ovog entiteta smatra nepotrebnim i ne vjeruju da će se Ustavni sud BiH pozitivno izjasniti o njemu.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, izrazio je zadovoljstvo što je Tihić pokrenuo ovakvu inicijativu, uz obrazloženje da i to pitanje jednom konačno treba da se riješi. Nijedan ustavni sud ne može da ocijeni ovo, jer je svoje ime Republika Srpska dobila u Dejtonu i to stoji u Ustavu BiH, kaže Dodik:

“Prema tome, apsolutno mislimo da je naziv Republika Srpska u skladu sa Ustavom BiH, zahvaljujući Holbrukovoj grešci, i da ne može niko to da promijeni i da ne može niko da RS dovodi u pitanje, pa čak ni u formalnom nazivu.”

Ukoliko se Ustavni sud BiH pozitivno izjasni o Tihićevoj inicijativi, Dodik je najavio da će pozvati građane i institucije RS-a da ne prihvate tu odluku. Zamjenik predsjednika SDS-a, Mladen Bosić, smatra da je pozadina ovakvog Tihićevog zahtjeva želja da se ukine RS:

“Mislim da je ova inicijativa nepotrebna i bojim se da će izazvati političke tenzije u BiH, mada one u ovom trenutku ne bi nikome trebalo da odgovaraju. Slažem se da je to očigledno frustracija, jer u ovim razgovorima koji su vođeni u proteklo vrijeme - znači, zbog procjene da bi eventualno modifikacija dejtonskog ustava mogla da stavi ustranu raspravu o entitetima, Tihić je povukao ovakav potez.”

I ova inicijativa, kaže potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Slobodan Popović, samo je još jedan dokaz nesposobnosti vlasti da pronađu adekvatna rješenja za realne problema ljudi, pa se bave imaginarnim stvarima:

“Jasno je svakome ko iole poznaje ustavno pravo da zahtjev za ukidanje imena RS je nemoguć u postojećem ustavno-pravnom uređenju BiH, uvažavajući Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji kaže da se BiH sastoji od dva entiteta, jedan se zove Republika Srpska, drugi se zove Federacija BiH. I onaj ko hoće ozbiljno da se bavi politikom, mora to da uvaži.”

Ni potpredsjednik PDP-a, Goran Milojević, ne vjeruje da će Tihićeva inicijativa dobiti podršku Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG