Dostupni linkovi

Počeli pregovori sa EU


Bosna i Hercegovina danas je iz dejtonske faze zvanično prešla u briselsku, ocjena je evropskog komesara za proširenje Olija Rena. Ren je naglasio i nužnost izgradnje funkcionalne države, uz napomenu da su ustavne reforme ključne za napredovanje na evropskom putu:

“Ustavna evolucija će biti ključna reforma, a vi ste ti, narod ove zemlje i vaši predstavnici, vaši lideri, koji imate i morate imati ovaj proces konstitucionalnog, ustavnog razvoja u svojim rukama. Ipak, naglasit ću da je od ključnog značaja za ovu zemlju da razvija efikasno upravljanje u funkcionalnoj, multietničkoj državi, koja će bolje služiti svojim građanima.”

Brzina kojom će se BiH približavati EU ovist će o tome koliko će se brzo usvojiti i provesti reforme, kazao je Metju Rajkroft, ambasador Velike Britanije u BiH, koja predsjedava Evropskom unijom:

“Prvo, napretka u razvoju pravnog okvira i administracije u BiH; drugo, provedbe reforme policije; treće, usvajanje i provedbe svih neophodnih zakona o javnom RTV servisu; i na kraju, pune saradnje sa Hagom.”

Evropa nam je spustila merdevine i na nama je da se njima popnemo, uz punu saradnju političkih struktura, ali i građana, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić:

“Zauzvrat dobit ćemo diplome priznate u svijetu, stručnjake priznate u svijetu, putovat ćemo po Evropi bez viza, uklonit ćemo granice, poboljšati ekonomiju, proširiti tržište, primijeniti evropski socijalni model, udružiti se u borbu protiv kriminala i terorizma, novac poreskih obveznika usmjeriti u razvojne projekte, primijeniti ekonomske standarde.”

O brzini pregovora Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, kaže:

“Pregovaranje ćemo nastojati da završimo u roku manjem od godinu dana, kao što je izrazila očekivanje i Evropska komisija.”

Ovo je veliki dan za BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva, Ivo Miro Jović. Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH, smatra da ako se ustavne promjene u BiH provedu na način da država dobije funkcionalnije institucije, tada će se pregovori ići brzo. U protivnom, put do Evrope bit će dug:

“Ako bude ostalo ovakvo ustavno ustrojstvo, da za svaki uvjet koji nam postavlja EU moramo pitati od kantona, entiteta, jedne, druge, treće vlade do parlamenata, onda sumnjam da ćemo ispoštovati te rokove.”

Iako je evropski komesar za proširenje Oli Ren naglasio kako je početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju dokaz uspjeha bh. vlasti u ispunjenju postavljenih uslova, BiH će ispit polagati na ekonomskim pitanjima, smatra Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH:

“Hoće li biti monopala na tržištu ili neće, hoćemo li potrošačima obezbijediti adekvatnu zaštitu ili ne, hoće li naša zemlja biti dovoljno atraktivna i privlačna za investitore? Dakle, ka ekonomskim temama. Mi sad, u ovoj fazi, kad dobijemo nacrt moramo imati jasnu strategiju za koje dijelove privrede ćemo tražiti duži vremenski period prilagođavanja, jer ima dijelova privrede koji ne mogu to odmah izdržati i kojima bi prevelika izloženost konkurenciji mogla značiti zatvaranje.”

Ceremoniji početka pregovora danas su prisustvovali svi relevantni politički subjekti u BiH, entitetski premijeri i međunarodni zvaničnici. Politički konsenzus, bar kada je u pitanju put ka Evropi očigledno postoji. Izuzetak je bio srpski član Predsjedništva Borislav Paravac, koji se nije pojavio.
XS
SM
MD
LG