Dostupni linkovi

Neće biti podele


Međunarodna zajednica je protiv podele Kosova, izjavio je šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen. Predlog o podeli Kosova na srpski i albanski deo izneo je predsednik Srbije Boris Tadić. Međutim, stav međunarodnih faktora koji se bave kosovskim pitanjem, Saveta bezbenosti i Kontakt grupe, je da nema povratka na stanje pre 1999.godine, nema podele, a ni spajanja sa nekom drugom državom, što je potvrdio i specijlani izaslanik UN za pregovore Marti Ahtisari.

Šef UNMIK-a je povodom toga građanima Kosova poručio:

“Smatram da nema potrebe za zabrinutost. Principi Kontakt grupe su jasni, od kojih jedan jasno kaže da neće biti podele Kosova. I takav stav međunarodna zajednica ne namerava da menja.”

Istovremeno, ovdašnja javnost sa posebnom pažnjom prati i pitanje severnog dela. Naime, sever Kosova još uvek nije integrisan u kosovske institucije, a mnogi analitičati ocenjuju da bi to pitanje moglo biti ključna tema o kojoj će se razgovarati tokom pregovora o budućem statusu.

Međutim, premijer Kosumi ističe da se pitanje Mitrovice neće odvojeno razmatrati, već je neophodno sagledati različite mogućnosti integracije tog dela u legalne structure, kao i raspuštanje ilegalnih organa vlasti Republike Srbije:

“Tokom pregovaračkog procesa mi treba da razmatramo pitanje integracije tog dela Kosova u postojeće strukture vlasti.”
XS
SM
MD
LG