Dostupni linkovi

Pregovori počeli, stavovi dijametralno suprotni


Vodiću pregovarački proces sledeći principe Kontakt grupe o statusu Kosova, izjavio je u sredu u Prištini Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za status. Na završetku posete Kosovu, kojom je označen početak pregovora, Ahtisari je istakao kako je neophodno da se uporedo sa pregovorima nastavi proces ispunjenja standarda.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je kako će u svom radu slediti principe međunarodnih faktora o budućem statusu Kosova. To se odnosi na smernice Kontakt grupe i Saveta bezbednosti za status, koje podrazumevaju da nema povratka na stanje pre 1999. godine, nema podele, a ni spajanja Kosova sa nekom drugom državom:

“Vodeći pricipi koje su objavili Kontakt grupa i Savet bezbednosti UN su važan okvir za moj rad i mog zamenika Alberta Roana, a od Saveta bezbednosti zavisi kako će izgledati buduće rešenje.”

Upitan koliko smatra da bi Bosna i Hercegovina sa Republikom Srpskom, mogla biti model za rešenje statusa Kosova, Ahtisari je odgovorio:

“Ne smatram da je neophodno da se kao primer uzme Bosna i Hercegovina. Verujem da Kosovo treba odvojeno gledati.”

Ahtisari je istakao kako će dinamika i trajanje pregovaračkog procesa zavisiti od učesnika i situacije na terenu:

“Vremensko trajanje procesa zavisi od toga koliko su strane spremne da sarađuju, stoga nema ograničenja, ali ćemo ići što je brže moguće.”

Ne iznoseći detalje, Ahtisari je rekao da će se u prvoj fazi pregovora odvijati šatl diplomatija, naglasivši da se Priština i Beograd ne mogu naterati na direktne razgovore.

Naredne sedmice Ahtisari će se u Beču, gde će biti sedište specijalnog izaslanika za status, sastati sa predstavnicima zemalja članica Kontakt grupe.

*****

Politički predstavnici kosovskih Srba su danas u razgovoru sa izaslanikom UN za pregovore o statusu Marti Ahtisarijem izjavili da Srbi ne žle da žve u nezavisnom Kosovu i da je za njih takvo rešenje neprihvatljivo. Srbi su izjavili kako je njihovo mesto u pregovaračkom timu Beograda.

Za kosovske Srbe nezavisnost Kosova je neprihvatljiva. To je stav koji su politički predstavnici Srba sa Kosova preneli specijalnom izalsniku UN za pregovore o statusu Kosova Martiju Ahtisariju.

Predstavnici različitih srpskih političkih stranaka, uključujući “Srpsku listu za Kosovo i Metohiju” i Srpsko nacionalno veće (SNV), razgovarali su u sredu Prištini sa Ahrisarijem. Oliver Ivanović, iz Srpske liste, zatražio je da se do budućeg statusa dođe odgovarajućim procesom:

“Upozorili smo da ovo mora biti proces, koji će trajati uz istovremeno sazrevanje društva, a i sazrevanje političkih lidera koji moraju shvatiti da sila nije sredstvo. Do sada su se mnoge stvari ovde postigle upravo silom i nasiljem.”

Predstavnik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović izjavio je kako je Ahtisariju preneo zabrinutost da ni šest godina posle rata na Kosovu nema napretka, te da je Misija UN doživela neuspeh. Milan Ivanović kaže da su Srbi jedinstveni u stavu da nezavisnost nije prihvatljiva:

“Mi smo još jednom ponovili da nezavisno Kosovo apsolutno nije prihvatljivo za Srbe. Ali mi se zalađemo za jedan kompromis u skladu sa međunarodnim dokumentima, sa Rezolucijom 12 44, koja govori o najvišem stepenu autonomije za Kosovo.”

Politički predstavnici kosovskih Srba su Ahtisariju preneli kako je u procesu vođenja pregovora njihovo mesto u jedinstvenom pregovaračkom timu Beograda. Srpski lideri su izjavili kako im je Ahtisari preneo da će se rešenje za status naći u okviru principa Kontakt grupe, a da će konačnu odluku doneti Savet bezbednosti UN.

*****

Pregovarački tim Prištine za status Kosova predao je u utorak specijalnom predstavniku Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu dokument o projektu za nezavisnost Kosova. Albanski lideri su izjavili da su sada i zvanično počeli razgovori o budućnosti Kosova.

Iako se zalaže za nezavisnost, kosovska strana neće ometati međunarodni put za rešenje statusa i u tom procesu daće svoj doprinos, saopšteno je nakon sastanka članova pregovaračkog tima za status Kosova sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za status Martijem Ahtisarijem. Pregovarački tim Prištine uručio je Ahtisariju svoju platformu za razgovore, čime je, prema rečima predsednika Kosova Ibrahima Rugove, počeo pregovarački proces:

“Naša delegacija je Ahtisariju predala dokument o projektu za nezavisnost Kosova i njenom što bržem priznanju.”

Dokument o nezavisnosti sadrži smernice o bezbednosnim garancijama za manjine, procesu decentralizacije, budućnosti Kosovskog zaštitinog korpusa i integraciji Kosova u Evropsku uniju i NATO. I dok se platforma Prištine zasniva na nezavisnosti, stav Beograda je da Kosovo mora da dobije autonomiju, stoga se smatra da zbog ova dva suprotna stava Ahtisarijev posao neće biti nimalo lak.

Upitan da li će kosovska delegacija prihvatiti dijalog sa Beogradom, Rugova nije direktno odgovorio, već je naglasio kako on čitav proces vidi kao međunarodni sastanak o Kosovu, kome će prisustvovati predstavnici međunarodne zajednice, susednih zemalja, a samim tim i predstavnici Srbije:

“Iako insistiramo na direktnom priznanju nezavisnosti, mi nećemo ometati međunarodni put za rešenje statusa.“

Marti Ahtisari je u manasti ru Visoki Dečani razgovarao sa episkopom Teodosijem i protosindjelom Savom. Vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani Teodosije izjavio je kako je, bez obzira na status, srpskim manastirima još uvek potrebna međunarodna zaštita:

“Očekujemo u procesu budućih razgovora o statusu i budućim rešenjima da će naše svetinje biti dugoročno zaštićene i da će međunarodna zajednica posebno tome posvetiti pažnju.”

Episkop Teodosije je rekao da sa Ahtisarijem nije razgovarano o političkim pitanjima jer, kako je istakao, to nije posao Crkve. Prema rečima Teodosija, Srpska crkva očekuje da se za Kosovo iznađe rešenje koje će omogućiti normalan život svih zajednica i da budu zaštićena prava manjina:

“Svako rešenje koje to ne bude uključilo, neće biti niti pravdeno niti trajno rešenje. A sada, kakvo će rešenje biti, niti zavisi od nas, niti smo mi pozvani da o tome sada govorimo.”
XS
SM
MD
LG