Dostupni linkovi

Stanković zbog podvala povukao kandidaturu


Klubaštvo, podvale i nameštaljke glavni su razlozi za povlačenje moje kandidature za funkciju predsednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza SCG, kaže Borislav Stanković. On navodi da ovaj košarkaški forum nisu želeli da napuste delegati iz Košarkaškog saveza Srbije, Blaž Stojanović, Duško Knežević i Miodrag Babić, koji je podneo ostavku na mesto prvog čoveka srpskocrnogorske košarke nakon debakla reprezentacije na Šampionatu Evrope u Beogradu:

"Situacija u samom savezu meni lično se ne dopada i ja nisam u mogućnosti da radim sa ljudima koji su danas u Košarkaškom savezu Srbije. A verovatno bi čitava stvar bila još gora na Skupštini Košarkaškog saveza SCG jer se tu pojavljuje i delegacija Crne Gore, koja teoretski može da blokira sve odluke jer je potrebna saglasnost obe grupe, srpske i crnogorske."

Iako su čelnici Košarkaškog saveza Srbije navodili da nije ispoštovana procedura prilikom izbora kandidata iz Srbije koji su trebali da postanu članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza SCG, suština spora leži u neslaganju Miodraga Babića, Blaža Stojanovića i Duška Kneževića da Stanković za prvog saradnika postavi Branislava Novčića. Član Predsedništva Košarkaškog saveza Srbuhe i nekadašnja legenda jugoslovenske košarke Dragan Kapičić, ističe da je razočaran ovakvim razvojem događaja, ali dodaje da je i sam Stanković, u situaciji kada nije ispoštovana procedura, morao mnogo racionalnije da postupi i čitavu stvar dovede do kraja bez viška emocija:

"Mislim da Boro ima apsolutnu podršku. To je kapital koji se u Srbiji jako retko sreće, da neko ima stoprocentnu podršku. To je kapital koji morao da se iskoristi mnogo mudrije od strane samog Stankovića, i da se na jedan normalan način ustoliči i da se te reforme za koje kažu da su neophodne sprovedu. Od podrške ovih mladih igrača koji su dali inicijativu, ali samo od podrške, evidentno nije bilo rezultata, jer Srbija je Srbija, kažem, i za pozicije, odnosno određene promene je potrebna mnogo veća energija, mnogo veći entuzijazam i mnogo jači tim nego što gospodin Stanković misli da je mogao ili želeo da uradi sa svojim najavljenim kolegama."

S druge strane, još jedna legenda ovdašnje košarke Zoran Savić, član trofejne generacije iz devedesetih koja je i inicirala Stankovićevu kandidaturu, smatra da je sasvim normalno da je nekadašnji prvi čovek svetske košarkaške organizacije želeo da sam izabere saradnike:

"Ne znam kakvi mogu da budu profesionalni problemi ako postoji dobra volja svih da bi Bora Stanković postao predsednik Košarkaškog saveza. Svaki čovek kad dođe na neko mjesto dovodi neke svoje ljude s kojima će da sarađuje, hoće da je okružen ljudima kojima vjeruje i koji će da ga podrže u nečemu što on bude o dlučivao."

Istovremeno, Borislav Stanković navodi da je u ovom slučaju opstanak na funkcijama nekih ljudi bio preči od interesa srpskocrnogorske košarke:

"Izgleda da je u pitanju neka vlast. Ja ne vidim nikakvu vlast u sportskim organizacijama. Kakvu vlast ima neko ko hoće da radi u sportu? Ima samo obaveze, ima samo dužnosti i želju da u sportu pomogne. Ako se ulazi u sport i sportske organizacije da se dobije neka vlast, onda je to već prvi korak potpuno pogrešan koji ne može doneti nikakavu dobrobit."

Bilo kako bilo, nekada trofejni sport nalazi se u haotičnomn stanju. Samo nekoliko dana pre sednice borda Svetske košarkaške organizacije koja će odlučiti o tome koje će dve reprezentacije dobiti vajld kard za Svetsko prvenstvo u Japanu sledeće godine, Košarkaški savez SCG biće jedini kandidat koji će se u Rimu predstaviti sa predsednikom u ostavci. Zoran Savić kaže da su poslednji događaji dodatno zakomplikovali i onako tešku situaciju:

"Sad je kod nas ostavkom Bore Stankovića situacija dosta haotična. Nemamo ni trenera, niti znamo ko će da igra. Moraće onda da traže neko drugo riješenje, ili Divac, ili neko drugi. Samo mora to što prije da se riješi to pitanje."
XS
SM
MD
LG