Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Vodeći bosanskohercegovački političari saglasili su se u utorak u Vašingtonu da pristupe promenama Ustava Bosne i Hercegovine sastavljenog pre deset godina u Dejtonu.
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je objavila da su joj članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine obećali da će proces promene Ustava biti okončan do marta 2006.
"Danas, 2005, zemlji je potrebna jača, energična državna uprava sposobna da unapredi javna dobra i da obezbedi državni interes. Prijatelji, da biste iskoristili mogućnosti 21. stoleća moramo sada transformisati Dejton.
Sprovođenje ove spremnosti je esencijalno da bi Bosna i Hercegovina postigla puni cilj – integraciju u evro-atlantske institucije", rekla je američki državni sekretar posebno ističući potrebu hapšenja haških begunaca.
"Drago mi je da su ranije danas pripadnici vođe srpske zajednice u Bosni javno obznanili svoju nedvosmislenu opredeljenost na pronalaženju, zarobljavanju i transferu u Hag Mladića (Ratko) i Karadžića (Radovan).
To su ohrabrujuće reči i sada oni moraju da dovedu do ozbiljne akcije. Više ne može biti ni izgovora ni kašnjenja. Deset godina je bilo dosta.
Stav SAD je jasan i beskompromisan. Svaka balkanska država mora uhapsiti one koji su optuženi za ratne zločine ili joj neće biti budućnosti u NATO-u", rekla je Kondoliza Rajs u utorak u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG