Dostupni linkovi

Završna faza privatizacije


Komentarišući današnje održavanje Skupštine akcionara Kombinata aluminijuma i nikšićkih rudnika boksita, predsjednik Sindikata KAP-a Momčilo Kaluđerović je izrazio velika strahovanja radnika zbog potpune neizvjenosti, dodajući da radnici ne mogu da ne uzmu u obzir iskustvo svojih kolega iz nikšićke Željezare, čiji je novi, takođe ruski, menadžment jednostavno pobjegao nakon potrošenih zaliha sirovina i gotovih proizvoda:

"Mi kao radnici ne možemo biti zadovoljni, jer ne znamo na čemu smo. Kad vidimo da nešto pored nas ne valja, očekujemo da će sjutra to i nas da snađe. Međutim, ’Rusal’, kao velika firma, ne bi trebalo to da dozvoli kao Željezara. Radnici su zabrinuti. Ne vidim da su ikad bili zabrinutiji nego danas kad treba da dođe novi vlasnik. To je neizvjesno. Ne znaju što ih snalazi. Mi nemamo kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor treba da pišemo sa novim vlasnikom, a oni su, koliko ja čujem, dosta drski i da ne kažem - bezobrazni".

Među radnicima Rudnika boksita nema nikakve zabrinutosti, rekao je Ratko Radulović, predsjednik Sindikata Rudnika, dodajući da će novi vlasnici, navodno, poštovati potpisani kolektivni ugovor kao "sveto pismo". Radulović se, pored zle sudbine nikšićkih željezaraca osvrnuo i na strahovanje radnika KAP-a, koji su novog vlasnika dočekali bez potpisanog kolektivnog ugovora:

"Oni su sami krivi. Sami pali, sami se ubili zato što nijesu radili na kolektivnom ugovoru, nego su bježali od nas kad smo mi to radili. Ne može radnike Boksita da zadesi ta sudbina. Mi smo potpisali i mi smo sasvim druga grana, jer Rudnik je nešto. To je ’zlatna koka’. Ko god dođe, tu nema nikakvih dilema što se tiče toga da će radnici biti oštećeni. Mi to nećemo dozvoliti, budite sigurni".

Pošto su glavni povjerioci Kombinata aluminijuma, švajcarski "Glenkor", londonska Standard Banka i domaća "Vektra", crnogorskoj Vladi dali saglasnost za prodaju 65 posto državnih akcija off shore firmi "Salamon Enterprajsiz" koja je, navodno, u ruskom vlasništvu, ispunjen je uslov za održavanje Skupštine akcionara KAP-a i njegove sirovinske baze, nikšićkog Rudnika boksita, gdje "Salomon" kupuje 32 posto državnih akcija, uz mogućnost da naknadno otkupi još tridesetak posto akcija od brokersko dilerske kuće "Monte Adria".

U odbore direktora dvije firmi trebalo bi da, umjesto predstavnika povjerilaca uđu predstavnici "Salomon"-a, što ipak ne znači da je proces privatizacije Rudnika i KAP-a završen, jer će sve odluke skupština biti uslovljene zaključenjem transakcija, odnosno uplatama novca na prelazni račun do 30. novembra. Šezdeset i pet posto akcija podgoričkog Kombinata, koji predstavlja polovinu crnogorske privrede, biće prodato za 48,5 miliona eura, plus 20 miliona za ekološki program i 55 miliona za investicije, dok će 30 posto državnog vlasništva Boksita biti plaćeno šest miliona eura, a još toliko biće dato za pravo kopanja rude za sljedećih 20 godina. Branko Radulović, član Upravnog odbora Grupe za promjene, smatra da Crna Gora od danas postaje ruska gubernija:

"Novi, faktički gospodar Crne Gore se zove - Ickov. Crna Gora će novom gospodaru pokloniti najvažnije privredne i prirodno neobnovljive resurse, održivi razvoj, 400 miliona eura u fazi eksploatacije rude i 1,5 miliona eura u fazi dobijanja sirovog aluminijuma i sve to platiti subvencijom električne energije u iznosu od 116,2 miliona. Zauzvrat, novi gospodar će trajno devastirati životnu sredinu. Sve će biti isto kao i u slučaju Željezare Nikšić i kada su u pitanju investicije, ulaganje, životna sredina, odnos prema zaposlenima, razne off shore šeme pranja novca, s tom razlikom što će oni ostati duže u Crnoj Gori, a posljedice biti mnogo veće i trajnije. Ova kolonizacija Crne Gore će imati dalekosežne posljedice ne samo u ekonomskom, socijalnom, ekološkom i razvojnom dijelu, već i u političkom i integracionom. Jednostavno rečeno, ’Good buy Brisel - zdravstvuj Moskva!’.“
XS
SM
MD
LG