Dostupni linkovi

Prvi svjedoci iz BiH dali iskaz


Svjedočili su bivši rezervisti JNA Jelenko Kovačević iz Gacka i Milorad Oro iz Trebinja. Oni su pred sudom ispričali torture kroz koje su prošli, te su prepoznali trojicu od četvorice optuzenih koji su u sudnici, dok su drugi u bijegu. Obrana optuženih je oštro reagirala na činjenicu da svjedoci govore o stradanjima ratnih zarobljenika dok je predmet ovog suđenja ratni zločin nad civilima:

“Ovaj postupak to nije i ja zato prigovaram sudu, da to uopće ne unosi u zapisnik.“

Ovo je rekao odvjetnik Slobodan Mikulić, koji napominje da se o zločinu nad ratnim zarobljenicima vodi drugi postupak. Sudsko vijeće je ovu primjedbu obrane ocijenilo opravdanom, pa će se ubuduće svjedoci ispitivati u vezi inkriminiranih događaja. Svjedoci nisu mnogo znali o stradavanju civila, poglavito o ubojstvima Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, a Milorad Oro je o tome rekao:

„Imaju ljudi koji će doći ovdje i kazati točno što će biti.“

Slijedećih dana svjedočit će još osam svjedoka iz BiH. Obrana je također iznijela da smatra neprihvatljivim da je sa svjedocima, uoči njihova dolaska u Split, kontaktirao predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić. Neki od promatrača suđenja su glasno izrazili nezadovoljstvo prema Majiću, koji je bio u sudnici, nakon čega je jednoga od njih sutkinja Spomenka Tonković udaljila iz dvorane.
XS
SM
MD
LG