Dostupni linkovi

Pokušava se vlast i opoziciju natjerati na dijalog


Ekspert Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat je izjavila početkom oktobra kako će briselski zvaničnici od crnogorskih vlasti zasigurno tražiti da se odloži održavanje referenduma za nezavisnost do rješavanja finalnog statusa Kosova. Danas vjeruje da je taj tvrdi stav izmijenjen i da se Evropska unija fokusirala na uspostavljanje jasnih referendumskih pravila.

RSE: Gospođo Bat, početkom oktobra ste izjavili da će Evropska unija najvjerovatnije izložiti pritisku crnogorskog premijera Mila Đukanovića kako bi odložio referendum za nezavisnost. Da li i dalje tako mislite ili vjerujete da je Evropska unija promijenila stav oko ovog pitanja i prihvatila referendum kao neminovnost?

BAT: Mislim da Evropska unija sada vjeruje da je prioritet usaglasiti standarde za održavanje referenduma tako, da u slučaju da se održi u aprilu, referendum bude raspisan i sproveden u skladu sa usaglašenom procedurom. Važno je da rezultat, bez obzira kakav bude, prihvate i opozicija i vlast. Fokus je na pokušaju da se vlast i opozicija natjeraju na dijalog. Ako je Vlada odlučna da sprovede referendum, onda to treba da se dogodi u odgovarajućoj atmosferi i sa postignutim konsenzusom oko pravila igre.

RSE: Venecijanska komisija bi ubrzo trebalo da objavi svoje stavove oko crnogorskih referendumskih pravila. Mislite li da bi se i na taj način mogao nastaviti politički pritisak na Crnu Goru, odnosno drugim riječima, da li vjerujete da bi Venecijanska komisija Crnoj Gori mogla nametnuti pravila koja nijesu u okviru znanih međunarodnih standarda?

BAT: Očigledan problem je što nema jasne međunarodne norme, tako da će zadatak Venecijanske komisije biti da analizira specifičan slučaj Crne Gore, ustavni i zakonski okvir i da, koliko je moguće, iznađe riješenje koje je zakonski utemeljeno, a odgovara i jednoj i drugoj strani, protivnicima nezavisnosti i suverenistima. Ne vjerujem da Venecijanska komisija želi da Crnu Goru stavi pod određeni politički pritisak, već samo da pokuša da razjasni situaciju, stvori uslove za dijalog i efektnije sprovođenje referendumskog procesa.

RSE: Nedavno ste izjavili da tajming crnogorskog referenduma nije najbolji sa stanovišta međunarodne zajednice, jer se poklapa sa rješavanjem statusa Kosova. Da li vjerujete da najava da su crnogorske vlasti spremne da odlože proglašenje nezavisnosti u slučaju da referendum uspije, relaksira tu situaciju?

BAT: Veoma je teško zamisliti kakav bi bio efekat preklapanja ta dva procesa u bilo kom vremenu. Niko pouzdano ne zna koliko će trajati pregovori oko Kosova i kada će taj proces dati stvarne rezultate. Sve je to neizvjesno, tako da na ovo pitanje zaista ne mogu odgovoriti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG