Dostupni linkovi

U RS izrečena prva presuda za ratni zločin


Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci osudilo je juče Dragu Radakovića i Draška Krndiju na po 20 godina zatvora, a Radoslava Kneževića na 15 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ovo je prva presuda za ratni zločin izrečena na ovom sudu nakon rata. Predsjednik Sudskog vijeća Duško Bojović, prilikom izricanja presude, rekao je da su optuženi krivi za ubistvo šest civila u Prijedoru, u martu 1994. godine.

U presudi se navodi da su Krndija, Radaković i Knežević, kao rezervni policajci, prekršili pravila Međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, izvršivši između 29. i 31. marta 1994. godine, poslije zajedničkog dogovora, ubistva Atifa i Zlate Čanić, Šefika Hergića, Faruka i Refike Rizvić, te Fadile Mahmuljin.

Advokat oštećenih porodica Rizvić i Mahmuljin, Miljkan Pucar, nakon odluke Sudskog vijeća, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj slučaj nakon 12 godina konačno dobio i epilog:

“Moram priznati da sam ja zadovoljan tom presudom, jer to je prva presuda za ratni zločin koju je napravio Okružni sud u Banjoj Luci, koja je pokazatelj da domaći sudovi mogu da sude, da imaju želju, volju i mogućnosti da sude u takvim predmetima i da postupak provode u skladu sa zakonom i sa procedurom kako je to predviđeno pred Haškim tribunalom. Porodice su, normalno, nezadovoljne što je postupak trajao 12 godina, ali šta možemo.”

Čitav slučaj je zanimljiv i zbog toga što je 4. decembra 1994. godine, i pored priznanja optuženih u istražnom postupku, donesena oslobađajuća presuda. Viši sud u Banjoj Luci 26. marta 1996. godine ukinuo je prvostepenu presudu i obnovio postupak. Miljkan Pucar:

“I oni su to priznali istražnom sudiji, i svjedoci koji su saslušani u tom predmetu su potvrdili kako je došlo do toga.”

Adil Draganović, advokat oštećene porodice Hergić, takođe je bio zadovoljan sa presudom:

“Vrlo korektno ovaj postupak je proveden. Mislim da je to dobar znak i pitanje povjerenja u pravosuđe RS-a. Mislim da je ova presuda pokazala jedan vrlo profesionalan odnos i sudija koji su učestvovali, i tužioca, tako da moji svi klijenti su vrlo zadovoljni.”

Drago Radaković i Radoslav Knežević do pravosnažnosti presude provešće u pritvoru, dok se Duško Krndija nalazi se u bjekstvu. Krndija se na izricanju presude nije pojavio. Branilac, advokat Milica Ćulum rekla je da nije uspjela stupiti u kontak s njim, ali i kazala da joj je on rekao da će, u slučaju da presuda bude osuđujuća, sam presuditi sebi. Presuda nije pravosnažna, jer osuđeni imaju pravo na žalbu Vrhovnom sudu RS-a u roku od 15 dana.
XS
SM
MD
LG