Dostupni linkovi

Neočekivano brzo odobrenje iz Brisela


Direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Evropske unije, Fabrizio Barbaso, predstvnicima bh. vlasti tokom dvodnevnog boravka, kako je istakao, prenijet će najnovije odluke Evropske komisije, pripremiti teren za što skoriji početak pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanje, te insistirati na nastavku i jačanju reformi u Bosni i Hercegovini. Nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Adnanom Terzićem, Barbaso je najavio da će sljedeće sedmice, 21. novembra Vijeće Evropske unije odobriti pregovaračku platformu na osnovu koje će se voditi pregovori o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom:

“Ovo je jedan veoma ubrzan proces, mnogo brži od svih dosadašnjih procedura, i mi smo uvjereni da će pregovori početi već u ovom mjesecu, mnogo prije nego što smo očekivali. Brzina pregovora, koji bi teoretski mogli biti završeni za 12 mjeseci, zavisit će od spremnosti provođenja unutrašnjih reformi, a to su, prije svih, implementacija reforme policijei novog zakona o sistemu javnog RTV servisa, reforma organa javne uprave, poboljšanje borbe protiv korupcije, nastavak saradnje sa Haškim tribunalom.”

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Adnan Terzić, izrazio je optimizam kazavši da će za godinu dana pregovori biti uspješno okončani, što je potvrdio i danas imenovani glavni pregovarač Bosne i Hercegovine, Igor Davidović:

“Vrlo sam obradovan činjenicom da smo čuli da će pregovori otpočeti i ranije nego što smo to očekivali.”
XS
SM
MD
LG