Dostupni linkovi

Izvještaj o haškim bjeguncima sakriven od javnosti


Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a na osnovu intenzivnog operativnog rada na terenu utvrdilo je da se tri preostala lica sa Haških optužnica, Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Stojan Župljanin, ne nalaze na području RS-a.

Na bazi operativnih aktivnosti koje se preduzimaju na lociranju, predaji i lišavanju slobode haških optuženika iz RS-a, Ministarstvo unutrašnjih poslova došlo je do podataka da se optuženi Stojan Župljanin trenutno krije u priobalnom području Crne Gore, a prikupljeni podaci dostavljaju se pripadnicima Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Ovo se navodi u izvještaju Vlade RS-a o realizaciji Akcionog plana o saradnji sa Haškim tribunalom za period od 1. aprila do 30. septembra ove godine. Ovaj izvještaj Vlada je usvojila 8. novembra i uputila u Narodnu skupštinu.

Predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini, Velimir Sakan, nije želio komentarisati navode iz izvještaja prije nego što prođe skupštinsku proceduru:

“Naravno da mediji imaju interes da o tome pričaju, ali mislim da je prerano pričati o nečemu dok još to nije bilo na Skupštini. Dakle, prvo treba da neko obrazloži, nakon obrazlaganja materijala treba da se vodi rasprava o materijalu. Poslije toga dolaze zaključci, i onda je završena određena priča o tom pitanju - kada se određene stvari elaboriraju i prodiskutuju. Prema tome, ne mora značiti da će izvještaj biti prihvaćen, ili će biti nadopunjen itd.”

Izvještaj nisu htjeli komentarisati ni u Policiji RS-a. Prema riječima Velimira Sakana ne radi se ni o kakvom tajnom dokument, već o redovnom izvještaju koji Vlada dostavlja Skupštini:

“Zaključkom Narodne skupštine, Vlada podnosi izvještaj o realizaciji saradnje s Međunarodnim sudom u Hagu. To su standardni izvještaji o aktivnostima koje su provedene u periodu otkad je Narodna skupština obavezala se da podnosi izvještaj. Mislim, nije to ništa posebno.”

Kad je riječ o Radovanu Karadžiću, u izvještaju se navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova u koordinaciji sa Haškim tribunalom već duži period sprovodi kontinuiranu opservaciju članova njegove uže porodice na Palama, kao i određenih lica koja se mogu dovesti u vezu sa mrežom podrške.

U izvještaju je također potvrđeno da je 28. juna ove godine Policija RS-a, zajedno sa pripadnicima EUFOR-a i NATO-a, pretresla bivšu Titovu vila u Lastvi, opština Trebinje, nakon dojave obavještajnih službi da se Radovan Karadžić, sa dva tjelohranitelja, nalazi u njoj. „Pregledom objekta, utvrđeno je da pomenuti objekat nije u funkciji i da nisu pronađena bilo kakva lica, niti tragovi koji bi ukazivali na boravak optuženog Karadžića i njegovih tjelohranitelja“ navodi se u izvještaju.

Također se kaže da je policija u prethodnom periodu saslušala oko 30 aktivnih i bivših pripadnika Vojske RS-a, za koje se, kako se kaže u izvještaju, osnovano pretpostavlja da pružaju podršku Ratku Mladiću. Među njima je bilo i pet bivših visokih oficira iz komande Glavnog štaba, koji se nalaze sada u Srbiji i Crnoj Gori, a koji su u ratu bili bliski sa optuženim.

*****

Iako predstavnici vlasti u Beogradu demantuju da se sa Ratkom Mladićem pregovara o predaji Haškom tribunalu, u krugovima vojnih analitičara smatra se da se oko optuženog generala steže obruč i da je bliži Hagu nego ikada do sada.

Uprkos višednevnim spekulacijama medijima u Srbiji da Vlada Srbije pregovara sa generalom Ratkom Mladićem o njegovoj predaji Haškom tribunalu, predstavnici vlasti su to demantovali. Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, jasno je rekao da nema pregovora sa Mladićem što je, kako je naveo, preneo i Karli del Ponte, glavnom tužiocu Haškog tribunala:

“I njoj sam ponovio da nikakvih pregovra nema, niti se ti pregovori vode. To bi značilo zapravo da mi znamo gde se krije Ratko Mladić. Ja i dalje tvrdim da će on pre biti uhapšen i izručen Tribunalu nego što će se on dobrovoljno predati.”

Međutim, ukoliko pregovora zaista i nema, to ne znači da Ratko Mladić neće uskoro u Hag, kaže za naš program Zoran Dragišić, profesor na beogradskom Fakultetu civilne odbrane:

“Iz svega što se dešava trenutno u Srbiji i Republici Srpskoj ali i u Crnoj Gori, čini mi se da smo u ovom trenutku možda bliže hapšenju Ratka Mladića nego ikada dosad. Postoji vrlo snažan pritisak međunarodne zajednice i ono što je u ovom trenutku važno počinju pregovori o definitivnom statusu Kosova, što je u svakom slučaju vrlo veliki pritisak za Vladu Srbije, jer će činjenica da nismo završili saradnju sa Haškim tribunalom biti otežavajuća okolnost.”

Dakle, smatra Dragišić, političke okolnosti u Srbiji za hapšenje Ratka Mladića povoljnije su nego ikada:

“Sve ono što bi doprinelo da definitivni status Kosova bude povoljniji po srpsku stranu, u srpskoj javnosti će se doživeti kao dobro i korisno. Tako da mislim da i najekstremniji srpski nacionalisti u ovom trenutku ne bi se pobunili protiv hapšenja Ratka Mladića ukoliko se Kosovo reši na povoljan način po Srbiju.”

Tužilac Karla del Ponte u prvoj polovini decembra dolazi u Beograd, nakon čega će sačiniti izveštaj o saradnji sa Haškim tribunalom koji će podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na osnovu tog izveštaja Evropska komisija odlučiće da li će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnog Gorom o procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U najnovijem izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija i Crna Gora postigla veliki napredak u procesu evropskih intergracija, ali da još treba da radi na povećanju stepena funkcionalnosti državne zajednice i da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG