Dostupni linkovi

Rezolucija ne menja ništa


Premijer Kosumi je rekao da je velika nesreća da i u ovom periodu, kada se sve vidi jasno i čisto, političke institucije u Srbiji bave donošenjem rezolucija ili drugih dokumenata o Kosovu. Rezolucija Vlade Srbije o Kosovu predstavlja političku opciju koja je dovela do raspada bivše Jugoslavije i borbe za teritorije, rekao je Radiju Slobodna Evropa visoki zvaničnik Demokratske partije, najjače opozicione partije kosovskih Albanaca Enver Hoxhaj:

“Pitanje Kosova je pre svega pitanje političke volje građana koji tamo žive.”

Hoxhaj je ukazao da je posle NATO intervencije, 1999. godine, i uspostavljanja međunarodne administracije, Kosovo postalo međunarodno pitanje i problem, tako da Vlada i Skupština Srbije nemaju mogućnosti da utiču na njegovu budućnost. Rezolucija Vlade Srbije jeste dokumenat koji ima neke okvire, ali je orjentisan na zadovoljenje političkih struktura u Parlamentu Srbije, rekao je jedan od lidera Srpske liste za Ksoovo i Metohiju Randjel Nojkić:

“Smatram da ima dosta nedorečenosti. I u tom smislu, smatram da ta rezolucija morala da pretrpi određene dopune”

Te dopune treba da su orjentisane na izjašnjavanje o nepodeljivosti terotorije Kosova, kaže Nojkić:

“Smatram da treba implicitno da stoji da je to nešto što je nemoguće u skladu sa stavom Kontakt grupe i međunarodne zajednice: da nema podele Kosova”.

Politički analitičar iz Prištine Shkelzen Maliqi ocenio je da Rezolucija Vlade Srbije o Kosovu predstavlja nerealnu opciju, ali da je to prvo uputstvo za pregovaračku delagaciju Beograda:

“Rezolucija Vlade Srbije o Kosovu predstavlja već poznatu poziciju Srbije, nema novih elemenata i Srbija će pokušati da zadrži snažnu poziciju da se ne dozvoli nezavisnost Kosova.”

Maliqi ističe kako je za njega intrigantnija izjava predsednika Srbije Borisa Tadića u Moskvi da će se zalagati za podelu Kosova u dva entiteta. Međutim, prema Maliqiju i predstavnicima institucija Kosova, podela Kosova ne dolazi u obzir, imajući u vidu već usvojene stavove Kontakt grupe i međunarodne zajednice o tri principa o kojima se ne može pregovarati: da nema povratka na stanje od pre juna 1999. godine, da nema teritorijalne podele Kosova i da nema ujedinjenja Kosova sa nekom drugom zemljom ili unijom.
XS
SM
MD
LG