Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga o zlostavljanju zatvorenika


Kada su u nedjelju, američki vojnici preuzeli zgradu u kojoj je bilo smješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka, bili su nemalo iznenađeni pronalaskom 170 zatvorenika smještenih u bunkeru ispod istog zdanja. Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Iraka Hussein Kamal tvrdi da je i sam bio šokiran američkim otkrićem, te činjenicom da su zatvorenici koji su preživjeli ostali paralizirani, dok je drugima tokom mučenja skinuta koža s tijela.

Analitičari tvrde da je otkriće zatvorenika, mahom Sunita, te opužbe za njihova mučenja, ogromna mrlja za iračke vlasti. Mahmud Othman, neovisni poslanik iračkog parlamenta kaže za naš Radio kako je teško povjerovati da su zatvorenici držani u zgradi bez znanja ministra unutrašnjih poslova:

"Kako je to moguće? Čak ako on i nije znao, to ukazuje na velike slabosti Ministarstva. Kako je moguće ne imati saznanja o mučenju 170 ljudi. To nije prihvatljivo objašnjenje, niti izgovor. Ovo je veliki problem za vladu".

Othman je pozvao ministra Yervasa da podnese ostavku. Inače, ministar unutrašnjih poslova član je najveće šiitske partije čije je militantno krilo Badr brigade glavni osumnjičeni u cijelom skandalu. Na račun iračkih snaga sigurnosti, kojima dominiraju šiiti, sve vrijeme su upućivane optužbe za zlostavljanje. Othman kaže:

"Badr brigade pomagale su Ministarstvu unutrašnjih poslova u borbi s teroristima, otpadnicima, ili kako god ih već zovu. Ja nemam dokaza, ali mislim da su isti ti ljudi učestvovali i u mučenju zatvorenih Sunita. Ovo zahtijeva veoma preciznu istragu".

Yahia Said, istraživač Londonsko škole za ekonomiju kaže da će ovaj skandal samo produbiti ionako širok jaz između šiitske i sunitske zajednice u Iraku:

"Ovo će dati dodatnu municiju onima koji žele podjele, uključujući i al-Qaedu".

Najjača sunitska partija pozvala je na međunarodnu istragu, a Islamistička partija optužila je koalicione snage za saučesništvo, tvrdeći da se to nije moglo dešavati bez njihova odobrenja. Portparol State departmenta je kazao da Sjedinjene Države ne primjenjuju mučenje i da vjeruju da ni drugi ne bi trebali pribjegavati torturi.
XS
SM
MD
LG