Dostupni linkovi

Novi ustavni okvir mora biti utvrđen


U svom posljednjem obraćanju Savjetu bezbjednosti Svjetske organizacije u svojstvu visokog predstavnika, Pedi Ešdaun će naglasti da početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja odlučan raskid sa prošlošću. U Bosni i Hercegovini napravljen je osnovni institucionalni okvir za nesmetano funkiconisanje države, te da one moraju biti ojačane kako bi postale efikasne. Održivost i funkcionalnost, ocjena je Visokog predstavnika, postaju ključne riječi kako se Bosna i Hercegovina približava članstvu u Evropskoj uniji. Portparol Ureda Visokog predstavnika, Kevin Saliven:

“U svom govoru Visoki predstavnik će istaći da je dejtonski Ustav dostigao krajnji domet svoje korisnosti kao okvira za sljedeću fazu reformi povezanih sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Premda dejtonski Ustav ostaje ključan elemenat kada je u pitanju utemeljenje mira, politički predstavnici Bosne i Hercegovine trebaju razmotriti post-dejtonsku eru, te pronaći novi ustavni okvir za dalji napredak.”

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, u obraćanju članovima Savjeta bezbjednosti, kazat će da ovaj proces mora otpočeti što je prije moguće:

“Očigledno je da su troškovi vlasti isuviše veliki, te da uslovi integracije u Evropsku uniju zahtijevaju promjene i u toj oblasti. Stanovništvo Bosne i Hercegovine ima pravo da zahtijeva od vlasti da budu odgovorne i uspješne, da troše manje novca na razne vlade i državnu službu, a mnogo više na na usluge kao što su to zdravstvo i obrazovanje.”

Iz Ureda Visokog predstavnika prenose također da ovdje nije riječ o poslu koji će uraditi međunarodna zajednica, nego da to mogu i moraju učiniti samo instuitucije Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG