Dostupni linkovi

Najavljeno usvajanje Rezolucije o nezavisnosti


Rezolucija o nezavisnosti Kosova staviće se na glasanje na sednici Skupštine Kosova 17. novembra. Nakon što su vladajuće partije i opozicija harmonizovali stavove, Rezolucija bi trebalo da bude usvojena.

Rezoluciju je najpre predložila opoziciona Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija, a zatim je tokom razmatranja u skupštinskim odborima tekst izmenjen. U prvom tekstu Rezolucije je stajalo da Skupština potvrđuje volju naroda za nezavisnošću, a u konačnoj verziji se kaže da Skupština potvrđuje proglašenje nezavisnosti. Šef najveće parlamentarne grupe, Demokratskog saveza Kosova, Aljuš Gaši, potvrdio je da se ta stranka slozila sa konačnim tekstom rezolucije:

“Za DSK to je konačna verzija i sada je na Skupštini da li će to usvojiti ili ne.”

Predlog Rezolucije o nezavisnosti Kosova dolazi u trenutku kada su počele pripreme za pregovore o statusu. Pregovarački tim Prištine radi na pripremi Platforme za pregovore, a sasvim sigurno tome će biti dodata i skupštinska rezolucija i time odgovoreno zahtevu opozicije da bilo kakve dogovore moraju ratifikovati predstavnici naroda. Portparol Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kaže kako je najvažnije da se putem rezolucije potvrdi volja naroda za nezavisnošću:

“Važno je da je postignuto jedinstvo parlametranih grupa o zajedničkoj veziji i najvažnije je da se rezolucija usvoji.”

S druge strane, predstavnici kosovskih Srba kažu da se usvajanjem Rezolucije prejudicira rešenje statusa. Prema rečima Olivera Ivanovića, nosioca “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Rezolucija ne proizvodi pravno već političko dejstvo:

“Mislim da je to za žaljenje i za snažnu osudu, kao prvo, jer UNMIK ne reaguje kako bi trebao da reaguje i da takvu rezoluciju unapred oceni kao neprihvatljivu, te da njene elemente oceni kao nedopustive i samim tim unapred dovede u poziciju aktere da dobro razmisle hoće li to raditi ili ne. Pozivam političke predstavnike da razmisle još jedanut da li će, zarad jefitnih političkih poena, dovesti u pitanje i ostanak preostalih Srba. I mislim da bi to predstavljalo prejudiciranje statusa”.

I dok Ivanović očekuje osudu, kako domaće tako i međunarodne javnosti, a posebno UNMIK-a, postavlja se pitanje kakav će biti stav adminsitracije Ujedinjenih nacija.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je nedavno izjavio da Skupština Kosova treba da usvoji Rezoluciju kojom bi se delegacija rukovodila. Petersen nije naveo detalje kakva bi to rezolucija trebalo da bude. Portparol UNMIK-a Niradž Sing:

“U više navrata šef UNMIK-a je izjavljivao kako bi bilo dobro da Skupština Kosova usvoji odgovarajuće uputstvo za pregovarački tim o statusu Kosova.”

U svakom slučaju, nakon usvajanja Rezolucije o nezavisnosti Kosova biće poznat stav međunarodne zajednice, čiji su predstavnici više puta isticali kako su neprihvatljivi jednostrani potezi i Prištine i Beograda po pitanju statusa. Međutim, stav Prištine, i vlasti i opozicije, je da se o nezavisnosti ne sme pregovarati.
XS
SM
MD
LG