Dostupni linkovi

"Suhi zakon" na preispitivanju


„Vrlo su ozbiljna razmišljanja u Vladi da dođe do promjene zakona, ali na način da bi bilo kažnjivo samo ono alkoholizirano ponašanje uz koncentraciju alkohola u krvi 0,5, ako je ono u neposrednoj uzročnoj vezi sa počinjenim teškim prometnim prekršajem. To znači da vozač, ako bi bio zaustavljen i utvrđena mu 0,5, sama po sebi takva vožnja ne bi značila prekršaj, ne bi bila kažnjiva. Ali, ako bi se dogodio teški prometni prekršaj, onda bi se pošlo od toga da je on u posrednoj uzročnoj vezi sa njegovom alkoholiziranošću. Nešto slično imaju Slovenci.“, kazao je predsjednik Sabora.

Šeks je dodao i da je stvar Vlade kad će taj zakonski prijedlog uputiti u saborsku proceduru. No, one koji su se nadali da bi se aktualni "suhi zakon" mogao ublažiti s kojom kapljicom alkohola razočarao je premijer Ivo Sanader, koji je u četvrtak u Dubrovniku, baš uoči sv. Martina, izjavio da se postojeći zakon o nula promila za vozače "neće lako žrtvovati". To je bio Sanaderov odgovor na pitanje vinara s Korčule i Pelješca.

Jedan od njih, Ante Madirazza iz Potomja, kaže da on nema problema s plasmanom vina, ali da bi, svejedno, zakon o nula promila, barem radi turista trebalo ukinuti:

„Mislim da je to posebno u tim ugostiteljskim objektima, da bi trebalo omogućiti da oni mogu popit jednu čašu dobrog vina uz jedno dobro jelo. Vi znate da su to gurmanski specijaliteti, školjke, riba itd.. Ustvari, oni moraju nuditi te specijalitete bez naših vina.“

Ante Madirazza za sv.Martina nije ritualno kušao vino, zato jer ga po naravi svog posla kuša svaki dan i zato što, kaže, u Dalmaciji su običaji vezani uz Martinje novijeg datuma:

„U Dalmaciji, barem kod nas, nije bio običaj da se taj sv. Martin slavi. Postoje mjesta gdje je to prisutno, ali nije u ovom području toliko prisutan taj dan. Ali, kušavanje vina ide, gotovo stalno.“

I onda kad se već vino kušalo, umjesno je pitanje: kakvo je ono? Poznati vinogradar vinar Mato Antunović iz Oskorušna kaže da je, poslije sjajnih berbi 2003. i 2004. godine, ove godine bilo problema:

„Bila je vrlo kišna godina, praćena sa velikim napadima bolesti. I oni vinari koji su bili jako uporni, koji su dobro štitili svoje vinograde i upotrijebili pravovremeno kvalitetna zaštitna sredstva, imali su dobre rezultate. Ja osobno sam imao jednu od boljih berbi. Vrlo sam zadovoljan sa rezultatima prošle godine, ali isto tako mogu reći da je to jedna od najtežih godina u mom radnom vijeku. Bila je posebno teška i fizički i finansijski za održati plod do kraja zdravim.“

Antunović je jedan od dvadesetak malih vinara na Pelješcu koji proizvode čuvena vina Dingač i Postup, te Rukatac i Plavac mali, s kojima se može ponositi svaki stol i svaka konoba.
XS
SM
MD
LG