Dostupni linkovi

Privedeno deset pripadnika "Nacionalnog stroja"


Upad grupe neonacista na tribinu pod naslovom “Fašistička pretnja”, u sredu uveče na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pri čemu su kratko podšišani mladići i fizički maltretirali učesnike skupa, izazvao je burne reakcije u Srbiji. Oštrim protestima oglasile su se brojne NVO i stranke. Osuda neofašističkog divljanja, za sada nije stigla jedino iz Gradske skupštine Novog Sada na čijem čelu je gradonačelnica članica SRS Maja Gojković.

*****

“Vi ste komunjare smrdljive, znate. Vi, vi, trujete ovu omladinu što nema pojma o životu...”

“Vi uopšte ne razumjete o čemu ja govorim.”

“Je si li ti normalan? Džukelo jedna. Ko ti rek’o da snimaš...?”

Ovako je bilo sinoć kada je grupa od oko dvadesetpetorice kratko ošišanih mladića u crnim spidfajer jaknama, koji su se predstavili kao grupa Nacionalni stroj, upala na tribinu “Fašistička pretnja” na novosadskom Filozofskom fakultetu sa podignutim rukama u znak nacističkog pozdrava, bacivši u publiku letke u kojima su učesnike i posetioce tribine nazivali komunističkim reterdima kojima je mesto u mišjoj rupim uz poruku Srbija Srbima. Nekoliko prisutnih dobilo je i par šamara a najviše pretnje bilo je upućeno učesniku tribine, šefu katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenku Peroviću:

“Nažalost, cinizam slučaja dovodi do toga da neka vrsta protesta protiv takvih tendencija u društvu doživi na licu mesta demonstracije tih tendencija. Dakle, da upravo ono što je potreba jednog slobodnog društva, da se oslobodi da onemogući upravo tu svoju fašizaciju doživimo na samoj tribini koja je protiv toga, da doživimo jednu demonstraciju tako nečega. To je naprosto nedopustivo i na ovom fakultetu, nedopustivo u ovom gradu, a bogami nedopustvio i u ovom društvu. Ako se u ovom društvu daje maha takvim grupacijama, onda čovek mora vrlo ozbiljno da bude zabrinut za sudbinu ovoga društva.”

Što se tiče novosadske policije, ona je na licu mesta došla po pozivu dekana Filozofskog fakulteta Marije Kleut:

“Zgrožena sam. Kada je tribina počela ja sam se radovala jer je profesor Perović lepo govorio i bilo je dosta publike. Oni su ušli vrlo nepristojno. Fakultet je eksteritorijalan. Ja sam, pošto su počeli da se ponašaju agresivno, morala da iskoristim svoje pravo da povredim eksteritorijalnost fakulteta i da pozovem miliciju da bih zaštitila prisutne. To naročito je tužno, jer su sve vrlo mladi ljudi.”

Sinoćni incident osudili su predsednik Srbije Boris Tadić zahtevajući hitno pronalaženje i kažnjavanje izgrednika, Stranke G17 Plus, DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine kao i predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, tvrdeći da je ovo još jedan dokaz da je Vojvodini potrebna sopstvena policija koja bi delovanje ovakvih grupa zabranila:

“Ja sam zaista iznenađen činjenicom da posle onog skupa neonacista u Novom Sadu, koji se na Petrovaradinu dogodio pre nekoliko meseci, nadležne službe nisu reagovale i nisu se pozabavile takvim grupacijama jer je poznato da su se takve organizacije u Evropi zabranjene, njihovo delovanje strogo kontrolisano.”

Takođe, zahtevajući da nadležni organi što hitnije preduzmu sve neophodne mere u cilju kažnjavanja počinioca, Kostreš se osvrnuo i na činjenicu da do ovog trenutka po pitanju ovog incidenta nema reakcije novosadskih gradskih vlasti na čelu sa Srpskom radikalnom strankom:

“Bojim se da njihovo nereagovanje na ovakvu činjenicu govori mnogo više od toga da oni nisu zainteresovani za njihovo delovanje, bojim se da bi tu moglo biti i nekih, da ne kažem simpatija, ali nekog zajedničkog mišljenja i nekih zajedničkih stavova po tom pitanju.”

Osuda incidenta stigla je iz Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, uz isticanje da 9. novembar, Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma u Srbiji nije iskorišćen da se, kako je rekao Pavel Domonji iz Helsinškog odbora, društvo u Srbiji suoči sa elementima vlastitog fašizma:

“Današnja Srbija se, za razliku od modernih evropskih nacija, stidi vlastitog antifašizma, što se vidi ne samo po skandaloznom i sramnom izjednačavanju partizana i četnika nego još više i po odstustvu političke volje da se izvrši obračun sa svim onim što obnavlja i doprinosi normalizaciji fašizma u Srbiji.”

Inače, organizator jučerašnje tribine Antifašistička akcija Novog Sada saopštili su da će ovakve tribine održavati svake nedelje.
XS
SM
MD
LG