Dostupni linkovi

Različita tumačenja preporuke iz Brisela


Bez prijetnji, ali dovoljno jasno Evropska unija je najnovijim preporukama saopštila da je apsolutno protiv referenduma u Crnoj Gori, smatra visoki funkcioner opozicione Narodne stranke Dragan Šoć. Analizirajući konačni dokument Evropske unije o referendumu, Šoć kaže da se radi o jasnoj opomeni da nema uslova, niti je vrijeme za referendum. Šoć posebno naglašava dvije novine u ovom dokumentu:

„Prvi put je Evropska unija jasno rekla da nikakav referendum koji bude proizvod većine, makar ona bila legalna, a ne koncenzusom neće priznati. To je prvi put rečeno. I druga novina. Prvi put je Evropska unija istakla onaj element Ustavne povelje i Beogradskog dogovora koji kaže da ona država članica koja izađe iz zajednice gubi sve što je stekla kroz zajednicu i vraća se na početak, upozoravajući u jednojj nijansi da Crna Gora treba da razmisli o tome da li će ona, ako tim činom izazove posljedice koje oni ne žele, svoju evropsku budućnost vrlo ozbiljno dovesti u pitanje“.

Šoć je ponovio opredjeljenje opozicije da neće ulaziti u dijalog sa vladajućom koalicijom zbog stava da je u ovom momentu referendum u Crnoj Gori opasnost i zbog pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Na direktno pitanje ukoliko vlast u Crnoj Gori nakon decembra krene u sprovođenje preporuka Venecijanske komisije i drugih međunarodnih organizacija u vezi referenduma, da li će i dalje opozicija izbjegavati razgovor s vlastima o proceduri, Šoć je rekao:

„Ja ne bih da se mi „izuvamo prije nego dođemo do rijeke“. Da vidimo mi prvo šta će to Venecijanska komisija preporučiti, a ujedno i podsjećam da su otvorena pitanja kao na primjer, ko ima pravo da se izjašnjava na referndumu, koja je to jasna i nesporna većina koja bi trebalo da bude da obezbijedi da taj referendum ne izazove probleme i da li je referendum konsultativnog ili konstitutivnog karaktera. Samo dio ukupnog paketa uslova. Mi naglašavamo pitanje medija, pitanje zloupotrebe državnih struktura u svakom izbornom procesu, pa i u tom procesu, pitanje finansiranja i mnoga druga pitanja. Ni u kom slučaju se ne podrazumijva da se sve svede samo na jedan zakon i tri sporna pitanja eventualno. To je samo jedan segment svega toga“.

Kako je, između ostalog, navedeno u dokumentu Evropska unija podstiče Vladu Crne Gore da poštuje buduće preporuke relevantnih međunarodnih institucija u vezi sa standardima mogućeg referenduma, te da se od Vlade, takođe, očekuje da u potpunosti sarađuje sa međunarodnom zajednicom i ukaže dužnu pažnju dijalogu sa Beogradom i svim opozicionim strankama u Crnoj Gori. Analizirajući ove stavove portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović smatra da se radi o preporukama vlastima da obezbjedi najviše standarde koji su primjenjeni u Evropskoj uniji, a opoziciji da prihvati dijalog:

„Očito je da Međunarodna zajednica želi da Crna Gora ima jedan demokratski referendum, prema standardima koji će biti ustanovljeni od strane Venecijanske komisije, ali moramo imati na umu jedan elementarni princip. Nikada i niti je jednim standardom ustanovljeno da manjina upravlja većinom,odnosno da manjina donosi odluku u odnosu na većinu. Nesporno je da će rezultat referenduma biti onakav kako se opredjeli većina crnogorskih građana i sa našeg stanovišta, Socijaldemokratske partije i vladajuće koalicije, to je apsolutno prihvatljivo. Ono na šta smo mi sada skoncentrisani jeste da stvorimo sve preduslove da referendum bude demokratski, da ispoštujemo standarde koji budu predviđeni od strane Venecijanske komisije i da učinimo apsolutno sve da dovedemo opoziciju za pregovarački sto. Ukoliko opozicija uradi to sa manirom kao što su bili njihovi potezi ranije kada je bojkotovala rad crnogorskog parlamenta, onda nam samo ostaje da zamolimo međunarodnu zajednicu da ih ona dovede za pregovarački sto“.
XS
SM
MD
LG