Dostupni linkovi

EU traži odgađanje referenduma


Evropska unija je pozvala vlasti u Podgorici da poštuju buduće preporuke relevantnih međunarodnih institucija u vezi sa referendumskim standardima, da se uzdrže poteza vezanih za referendum, uključujući i određivanje datuma, prije potpunog razriješenja tog pitanja. Evropska unija je navela da neće prihvatiti ishod jednostranog referenduma te da samo široki konsenzus može osigurati da ishod glasanja bude prihvaćen kao legitiman. Osim sa međunarodnom zajednicom, potrebno je otvoriti dijalog sa zvaničnom Srbijom i svim opozicionim partijama u Crnoj Gori.

Sa ovim stavovima, usaglašenim unutar Evropske unije, evropska trojka na čelu sa ambasadorom Velike Britanije Dejvidom Gauanom upoznala je najviše zvaničnike Crne Gore i sve parlamentarne grupe. Britanski ambasador je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem saopštio da je dokument principijelne prirode i da ga treba shvatiti kao konstruktivan napor Evropske unije u pravcu razriješenja aktuelnih političkih pitanja u Crnoj Gori - saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta. Tokom razgovora premijer Đukanovic je rekao da je Crna Gora spremna da prihvati sve preporuke Venecijanske komisije koje se temelje na uporednoj praksi evropskih zemalja. Crnogorski premijer se saglasio i sa preporukama za otpočinjanje dijaloga u Crnoj Gori i sa partnerima u Srbiji na čemu, kako je rekao, vlasti u Crnoj Gori od početka insistiraju.

Za opozicione stranke dokument Evropske unije predstavlja oštro upozorenje vlastima u Crnoj Gori da ne organizuju jednostrani referendum. Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je nakon sastanka evropske trojke i svih parlamentarnih stranaka u ime kompletne opozicije izrazio zadovoljstvo tekstom demarša:

“Evropska unija podržava državnu zajednicu. Izričito je saopšteno da nema jednostranog procesa. Na ovom sastanku smo nastupili jedinstveno i saopštili predstavnicima evropske trojke da funkcija ovog sastanka nije bio dijalog sa vlastima oko pitanja referenduma”.

Domaćin sastanka, šef crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, prenio je novinarima da opozicija nije za unutrašnji dijalog o referendumu, dok su predstavnici ostalih stranaka naveli da je referendum neophodan u cilju stabilnosti i razvoja u Crnoj Gori. Za Krivokapića sugestije Evropske unije predstavljaju pomoć u pripremi referenduma:

“Činjenice su poznate. Evropska unija želi da pomogne, da kaže osnovne principe i, ako mogu reći, više puta je ponovljeno da je osnova parlamentarne demokratije dijalog. Referendum će biti na proljeće, to znaju svi, to zna i Evropska unija i ono što je sigurno mi ćemo sačekati stav Venecijanske komisije, mada smo ih već jedanput i dobili. Referendum je direktno izjašnjenje građana. Za referendum ne trebaju posrednici, ali želja je i Evropske unije da političke partije pokažu zrelost da su sposobne da omoguće građanima da se na demokratski način u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, ono što čini demokratsko iskustvo, demokratski standard, građanima omogući da se izjasne. I shvatamo i shvataćemo ovu poruku Evropske unije upravo kao želju za jačanje demokratije u Crnoj Gori, za jačanje prava građanina kao suverena u odlučivanju”.

Iako nije spremna na dijalog sa vlastima u Crnoj Gori, opozicija je izrazila spremnost za dijalog sa međunarodnom zajednicom. Predrag Bulatovic je najavio da će opozicione stranke poslati pismo najvišim evropskim zvaničnicima sa porukom:

“Da smo otvoreni za dijalog sa njima direktni, ako ih interesuje bilo koje pitanje ili, kao sve četiri stranke pojedinačno ili bilateralno”.

*****

Vlasti u Srbiji smatraju kako su preporuke Evropske unije o crnogorskom referendumu očekivane, podsjećajući da se i Beograd zalagao, ali i od Brisela tražio da se poštuju evropski standardi u provođenju referenduma.

Preporuke Evropske unije o eventualnom referendumu u Crnoj Gori, u Srbiji su očekivane i s tog stanovišta ne menjaju ništa u stavu Beograda da rezultate referenduma prizna u duhu tih preporuka”, ističe savetnik srpskog premijera Vladeta Janković:

“Jedini naš uslov, ukoliko smo mi uopšte u položaju da postavljamo uslove, bio je da Evropa bude ta koja će priznati rezultate. A što se tiče vremena održavanja, takođe, mislimo da je jedino racionalno da on bude odložen do završetka pregovora o pristupanju Paktu o stabilizaciji i pridruživanju. Prema tome, bilo bi dobro da se to odloži za pola godine ili nešto slično, a i ako bude ranije i to će biti nešto sasvim prihvatljivo za nas, pod uslovom naravno, da Evropa, odnosno nadležne stručne ustanove u evropskoj zajednici Venecijanska komisija, pre svega, odobre uslove pod kojima će referendum biti održan, uključujući, pre svega, naravno, problem prava glasa i problem formulisanja referendumskog pitanja”.

Gotovo identičan stav ima i Zoran Lutovac, specijalni savetnik srpskog Predsednika,
koji podseća da je zvanični Beograd i ranije isticao kako je potrebno poštovati evropske preporuke o organizovanju referenduma:

“Beograd je sve vreme, nekako pazeći da ne bude isuviše agresivan u nastupu na jednoj strani, s druge strane pokušavajući da doprinese spuštanju tenzija uvek nekako po strani uzdržano upravo slične stvari sugerisao, tako da to što se Beograda tiče, je nešto što je očekivano. Beograd očekuje da bi preporuka iz Brisela dobrodošla i da bi bilo dobro za opšte rešavanje ovog pitanja da se ona i uvaži”.
XS
SM
MD
LG