Dostupni linkovi

Davidović ipak glavni pregovarač sa EU


Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, predložio je danas Igora Davidovića za glavnog pregovarača s Evropskom unijom, objasnivši svoju odluku tvrdnjom da je Davidović osoba koja uživa najviši stepen političkog konsenzusa u ovom entitetu:

“Moja odluka je utemeljena na mom ranijem i jasno objavljenom stavu - da ću Savjetu ministara BiH za glavnog pregovarača predložiti osobu za koju postoji najviši stepen konsenzusa u RS-u. U tom smislu gospodin Davidović ima najširu podršku i rekao bih najviši stepen političkog konsenzusa, što je mene opredijelilo da donesem ovakvu odluku i da obavim razgovor sa gospodinom Davidovićem u trenutku kada je u formalnom smislu riječi vrijeme za donošenje ovakve odluke.”

Igor Davidović, koji je po profesiji diplomirani pravnik, bio je šef kabineta u mandatu premijera Milorada Dodika, a posljednja funkcija koju je obavljao je ambasador BiH u SAD-u. Prema stavovima velikog broja političkih partija u BiH, Davidović je kompromisna opcija, pregovarač čija profesionalne reference zadovoljavaju čak i neke potpuno suprotstavljene političke opcije.

Iako je odbio mjesto glavnog pregovarača, lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, daje punu podršku Davidovićevom imenovanju:

“On je sigurno dobar i stručan čovjek koji može da doprinese pravom predstavljanju i RS-a i BiH. Ako je Igor Davidović predložen od gospodina Čavića, SNSD podržava taj prijedlog i nema ništa protiv tog.”

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović ističe da BiH treba da ima glavnog pregovarača, ali isto tako i pregovarački tim, te strategiju na osnovu koje će taj tim nastupati:
“Pregovarač su institucije BiH i ja u tom kontekstu posmatram tu stvar. Kakav god stav nadležna institucija BiH zauzme, što se mene dakle osobno tiče, ja neću imati ništa protiv toga.”

Politički konsenzus državnog vrha, kao i vodećih stranaka u BiH, uslov je za uspješne pregovore, smatra lider SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, i ističe da iz politizacije izbora pregovarača treba izvući pouku:

“Ja sam još nakon sastanka, koji sam inicirao sa premijerom Terzićem i predsjednikom Parlamenta Nikolom Špirićem, već javno rekao da je Igor Davidović kao nacrtan za taj posao. Međutim, naš osnovni problem nije više pregovarač, naš osnovni problem je što, ko god da je pregovarač, ukoliko ne izvučemo pouke iz ovoga galimatijasa u koji smo došli dok smo došli do pregovarača, bojim se da ćemo imati problem još veći.”

Šef delegacije Evropske komisije u BiH, Mjakl Hemfriz, rekao je da se oko imena glavnog pregovarača trebaju usaglasiti sve institucije u BiH. On nije želio komentarisati ko bi za Evropsku komisiju bio najadekvatniji pregovarač:

“Mene su i ranije pitali za ime, ali moja uloga nije da imam bilo kakvo mišljenje o ovome. Glavni pregovarač će sjediti sa druge strane stola u odnosu na Evropsku uniju i nije na njoj da kaže ko bi to trebao biti. Međutim, siguran sam da će BiH izabrati pravu osobu za glavnog pregovarača.”

Igor Davidović je prije šest dana odbio kandidaturu, uz objašnjenje da je procedura izbora glavnog pregovarača poprimila obilježja koja su, kako je naveo, u suprotnosti sa njegovim ličnim i profesionalnim dostojanstvom. On danas nije želio govoriti o politizaciji procedure izbora pregovarača, ali je objasnio zašto je ipak prihvatio kandidaturu:

“Lično sam ovaj poziv prihvatio iz poštovanja prema predsjedniku i sagovornicima iz političkih stranaka, ali svakako, i pretežno, i najviše zbog toga što sam lično posvećen u uvijek spreman da na putu od izolacije ka integraciji BiH i RS-a dam svaki doprinos koji je sa moje strane moguć ili očekivan.”

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, rekao je da je o svojoj odluci obavijestio predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Adnana Terzića, koji je, po njegovim riječima, imao afirmativan stav prema Davidovićevom imenovanju. U narednom periodu, predsjedavajući Savjeta ministara treba da objavi ime glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG